Ce inseamna 4chan?

4chan este un forum de discutii si partajare de imagini in limba engleza lansat in 2003 si folosit in special pentru postarea de imagini si discutii despre manga (benzile animate japoneze). Utilizatorii posteaza in general anonim si site-ul a fost acuzat printre altele de “subcultura subversiva” si “activism” pe net. Una din actiunile notabile este proiectul/operatiunea Chanology, un protest indreptat impotriva practicilor Bisericii Scientologice .

In general 4chan este considerat doar o replica occidentala la 2chan = Futaba Chanell = “canalul doua frunze”: sustinut de faptul ca in logo sunt 4 frunze. Totusi, nu poate fi trecut cu vedera faptul ca in mod traditional, umorul japonez se bazeaza pe intelesurile multiple ale unor sunete sau simboluri similare.   In limba japoneza 4 “yon” poate fi uneori pronuntat “shi”: la fel ca “moartea”, motiv pentru care numarul 4 este considerat cu ghinion in timp ce chan este un sufix adaugat in general la numele copiilor mici si al tinerelor pubere.  Chan mai poate fi utilizat ca sufix la numele unor animale dragute, al iubitelor sau al prietenilor apropiati. In fapt 4chan ar putea fi inteles “copii nefericiti” numele fiind in fapt un mod de autoironizare.

In mod similar pentru Futaba Chanell avem “futa” si “buta” (porc) cu pronuntii foarte apropiate in limba japoneza. Autoironie si aici.

Despre 4chan vs. AT&T am scris acum cateva luni atunci cand au avut un mic conflict  inchis rapid cu scuzele din partea AT&T.

UPDADE (16.09. 2011):  Un 4chan “wanna.be” in Romania este serviciul dAtIng lansat in august 2010 de Polimedia SRL cu trilema de aur: fete/baieti/cacaturi. La implinirea a 13 luni de existenta ii uram suckces.

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in logos, tehnologie and tagged , . Bookmark the permalink.

24 Responses to Ce inseamna 4chan?

  1. Pingback: WTF@FTW · Dr.A's Canapé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *