Corectitudinea Politică

Corectitudinea politică în uzul public românesc a fost împrumutată din americanul “Political Correctness”.

Un scurt istoric: La douăzeci de ani de la introducerea în limbajul politic american de către stânga radicala, corectitudinea politică a erupt în anii 80 ca formă a tiraniei comunitariste. Idei, expresii și atitudini până atunci acceptate și legale au fost brusc decretate ilegitime. Pe măsură ce numărul vocilor care cereau interzicerea lor a crescut, corectitudinea politică a fost îmbrățișată de opinia publica și tot mai multe dintre aceste interdicții au devenit legi nescrise (sau uneori scrise) ale comunității. Cei acuzați public de a nu fi “politicaly correct” au început sa fie persecutați de public și uneori chiar de lege.
Scopul inițial al corectitudinii politice a fost evitarea oricăror posibile ofense la adresa unor minorități sexuale, etnice sau rasiale prin interzicerea exprimării.
Ce s-a pierdut în traducere ? Ca de obicei, în dulcea patrie a formelor fără fond, s-a pierdut sensul.

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in Politica pe înțeles and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to Corectitudinea Politică

  1. tibi says:

    De fapt, prin aceasta formula, neostinga a cistigat teren in proportii inspaimintatoare, instituind tirania minoritatilor de tot felul asupra normalitatii / majoritatii.

  2. Dr.A says:

    Eu nu-s convins ca minoritatile alea “tiranice” au vreun cuvant de spus cum nici nu-s convins ca romanilor le pasa de correctness asa cum le pasa americanilor. 😀

  3. tibi says:

    Nici n /am spus că prăpădiţii aceia chiar au un cuvînt de spus.
    În schimb, ei sunt o foarte bună massă de manevră.
    Românilor din păcate, le pasă prea puţin dar, ţiganii votează cum le spune bulibaşa, iar bulibaşa este bulibăşit foarte bine să încline balanţa cum vor unii vanghelihoţi. 😀

    • Dr.A says:

      Minoritatile alea majoritare de cari zici nici nu prea voteaza in US. Motiv pentru care celelalte minoritati “oprimate” cum zici de corectitudinea politica au dat presedinti unul si unul in ultima jumatate de secol.
      In romania situatia este si ea similara in privinta votului. Daca acceptam vangeliteoria ta ea ne spune ca in general voteaza cum le dicteaza primarul in functie (vezi ajutoarele sociale). Ori primarul are culori de toate felurile deci votul lor nu este game-changing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *