Timisoara

Ieri “la fierbinte” multi au luat pozitie de o parte si alta a  baricadelor mentale ridicate in Piata Operei din Timisoara. Amicul Mircea, fire bonoma de meserie, a dat pana la urma frau liber frustrarilor acumulate dupa iesirea lui Crin Antonescu din cursa si s-a dezlantuit, cu intreg arsenalul sonor, asupra melomanilor politici.  O judecata de substanta  asupra oportunitatii manifestarii atat din interiorul cat si in exteriorul Operei nu poate eluda esentialul. Ori am impresia ca tocmai acesta este cu mare usurinta ignorat de majoritatea comentatorilor (cu mici exceptii). Iata documentul pe care ieri sau pus semnatura liderii PSD si cei ai PNTCD:

În consens cu recentul Acord PSD-PNL pentru iesirea României din criza, Partidul National Taranesc Crestin Democrat si Partidul Social Democrat încheie un acord istoric, pentru înaintarea societatii românesti pe drumul normalitatii, al adevarului, al dialogului si al reconcilierii nationale. PNTCD saluta pozitia domnului Mircea Geoana, de reorientare doctrinara a PSD, care conduce PSD catre o social-democratie de tip occidental, compatibila democratic si cu doctrina crestin-democrata a PNTCD.

Considerând depasita etapa de confruntare aspra dintre cele doua partide, în care adversitatea politica fireasca era perceputa ca dusmanie, cele doua partide îsi exprima hotarârea de a conlucra pentru schimbare, pentru eliberarea de toate formele de resentiment si violenta a constiintei personale si colective în România si pentru a armoniza scena politica din România cu cea din Uniunea Europeana.

În acest sens, PNTCD si PSD considera ca:

  • Reconcilierea trebuie se se bazeze pe Adevar si pe Morala Crestina.
  • Combaterea comunismului, ca ideologie totalitara si practica politica, a fost si este legitima si necesara.
  • Revolutia din decembrie 1989 a fost anti-comunista, nu numai anti-ceausista.
  • Vinovatia nomenclaturii comuniste si a celor din aparatul represiv, care au facut posibila teroarea, este reala si trebuie recunoscuta si condamnata public.
  • Pentru reconcilierea nationala este necesara exprimarea caintei – din partea celor care au gresit – si a iertarii – din partea celor care au suferit.
  • Partidul Social Democrat îsi exprima regretul pentru suferintele prin care a trecut poporul român în timpul comunismului, si din cauza violentelor si ilegalitatilor din timpul mineriadelor.

Ambele partide vor sprijini dezvaluirea adevarului si înfaptuirea dreptatii.

PNTCD saluta cu bucurie acest început de reconciliere nationala si îsi exprima încrederea ca alegerea domnului Mircea Geoana în functia de Presedinte al României, al tuturor românilor, va favoriza acest proces, atât de important pentru natiunea noastra.

În acest sens, PNTCD face apel catre membrii si simpatizantii sai sa urmeze exemplul celuilalt mare partid istoric – PNL – si sprijine schimbarea si sa acorde votul lor domnului Mircea Geoana, în turul al doilea al alegerilor prezidentiale din 6 decembrie 2009.

Dumnezeu sa binecuvânteze România!

Personal, cred ca semnarea de catre PSD al acestui document echivaleaza cel putin Promulgarea Raportului Tismaneanu. Raport care desi cu platitudine asumat de dreapta a fost totusi copios huiduit la stanga. Merge mai departe decat “suntem doi comunisti” al lui T. Basescu si ne arata ca PSD-ul lui Geoana nu mai e PSD-ul lui Iliescu si Nastase. Sigur ca sunt inca vorbe, nu fapte. Sigur ca e dificil sa-l cautionam pe Mircea Geoana pentru atat. E totusi mult mai mult decat ce a facut in 5 ani Traian Basescu.  Fiindca vorbele astea sunt scrise. Si scrisul ramane.

PS. Mihai Voicu scrie despre nota de plata a regimului Basescu. Pacat ca acolo sus, prinsi de febra victoriei anuntate, au uitat ca batalia pentru Stalingrad se da pana la capat. Cu ratiunea in maini si ditrilema in suflet Mircea Popescu a facut si temele restante de ieri ale biroului de presa PNL. 😀

PS2. Nu particip la Concursul de Interactiune in Blogosfera organizat de Trilema.

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in Politica pe înțeles. Bookmark the permalink.

8 Responses to Timisoara

  1. Indiscutabil, sunt cuvinte scrise, si nu usoare. Indiscutabil, au o valoare, macar notional, si cine stie, poate vor capata si o valoare in practica.

    DAR sunt scrise in acordul PSD cu PNTcd. Nuanta care poate e irelevanta, pana la urma.

  2. Lars says:

    Si mie mi s-a parut un document important. Eram convins ieri ca vor vui toti comentatorii. Dar a fost ignorat, ceea ce demonstreaza ca de fapt comunismul si mineriadele nu mai intereseaza pe nimeni.

  3. De acord, PNTcd moare cu bestia de gat cum ar veni, si intra impreuna in istorie. E bun de-un mit fondator, momentul asta.

  4. Dr.A says:

    @Lars
    Cred ca in primul rand acest document nu a fost facut public. Vreau sa zic, cu cateva zile inainte, chiar si pe surse. In asa fel incat sa stie lumea de ce se intalnesc. Poate ca staful lui geoana nu a fost sigur de rezultat asupra nucleului electoral si a ezitat sa promoveze miscarea.

    Cred ca sustinerea scrisa a lui Ciuhandru e mai putin importanta decat semnatura PSD pe condamnarea comunismului si asta in special la electoratul lui Crin. Cel educat si inca eventual nehotarat.

  5. Dr.A says:

    @Mircea
    Sunt in acordul ala “vorbe grele”. Din punct de vedere al realitatii politice: securisti, traseisti, turnatori, corupti se regasesc in fiecare partid care a trecut pe la putere deci nu acolo trebuie cautata schisma. Diferentele, de discurs mai ales, tineu de raportarea la trecut si de intransigenta. Cainta si Iertarea erau notiuni dihotonomice respectiv pentru cele doua extreme ale politicii romanesti.

    Fara sa fiu convins de viabilitatea viitoare a PNTCD, observ ca exorcizarea PSD le-a reusit. Dupa 20 de ani.
    E si asta un merit.

    PS. textul asta mai lamureste daca vreti si vorba scoasa din context a lui R Sarbu legata de Coposu. Sunt curios daca nu regasim o parte din incantari “plagiate” din “legacy”-ul lui Coposu.

  6. Pingback: Fondul problemei pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu.

  7. Pingback: Cum se pierd alegerile · Dr.A's Canapé

  8. Pingback: Koichi Toyama · Dr.A's Canapé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *