In ultimii ani pretul petrolului a cunoscut variatii importante mai ales pe seama intrarii puternice a marilor speculatori in piata futures a materiilor prime. Tari producatoare dar si companii din domeniul extractiei , prelucrarii si distributiei si-au vazut veniturile, cifra de afaceri si profitul crescandu-le intr-un an cat altii in 5 pornind de la variatia pretul de referinta. Ce s-a intamplat cu costurile ? Cat costa azi extractia barilului de petrol in principalele tari producatoare comparativ cu pretul la bursa (7/27/09 inchidere) NYMEX Light Sweet 68.38 $/BBL, IPE Brent 70.81 $/BBL?
Exista cu siguranta numeroase necunoscute in ce priveste viitorul dar un lucru e cert datele din ultimul deceniu arata ca cererea si oferta au fost in general echilibrate productia fiind in usoara crestere: de la 77MBD in 2002 la varful de productie de 88MBD (la o cerere de doar 85 MBD) din iulie 2008. In prezent productia se situeaza in jurul a 84MBD. Cresterea economica a ultimului deceniu nu a condus la variatii spectaculoase ale consumului sau la crize reale exceptand actiunile speculative recente. Datele istorice contrazic fundamental ipoteza cresteri pretului datorita unei cereri neacoperite in piata. Datele istorice ale pretului petrolului dar si ale productiei si consumului arata o crestere disproportionata a pretului in raport cu consumul si relativ independent de acesta sugerind o puternica componenta speculativa. In mod obiectiv maximele istorice de pret au coincis cu un varf de supraproductie in totala contradictie cu principiile generale ale cererii si ofertei intr-o piata libera.
Cateva estimari [1] ale costurilor de extractie in cele ce urmeaza ne arata cat de departe este pretul de costuri :
- Arabia Saudita $1-$2 pe baril extractia si cost total (inclusiv cheltuieli de capital) $4-$6 pe baril
- Irak cost total intre $4-6 pe baril datorita costurilor de securitate,
- Emiratele Arabe Unite costurile de operare si capital impreuna duc costul final la $7 /baril.
- Nigeria extractia cu costa pana la $30 pe baril marin comparativ cu aproximativ $15 pe baril continental
- Angola, $40 pe baril marina (off shore)
- Algeria, Iran, Libya, Oman in jur de $10-15 pe baril inclusiv costuri de operare si capital.
- Kazakhstan, costuri de extractie inclusiv transport: KazMunaiGas $15-18 pe baril, Tengizchevroil $10-12 pe baril
- Venezuela campuri mature $20 pe baril, Orinoco (din nisipuri) $30 pe baril
- Ecuador $20 pe baril
- Marean Nordului $50 pe baril estimare producator ($30-40 pe baril alte estimari).
Cateva date importante care lipsesc sunt pentru SUA si Rusia dar pot fi prezumate din estimarea pentru campuri conventionale folosind datele oferite de Agentia Internationala pentru Energie (IEA) in noiembrie 2008 pentru costuri totale ale producerii petrolului pe tipuri de hidrocarburi in diferite regiuni ale globului:
Camp petrolier /soursa Orientul mijlociu /N.Africii Alte campuri conventionale Extractie cu CO2 foraje marine de adancime/mare adancime campuri reactivate/tehnologii imbunatatite Campuri Arctice Petrol greu/bitumen Sisturi bituminoase lichefiere gaze lichefiere carbune |
Costuri de productie estimate (in $ 2008) 6 – 28 6 – 39 30 – 80 32 – 65 32 – 82 32 – 100 32 – 68 52 – 113 38 – 113 60 – 113 |
(Sursa date: International Energy Agency World Energy Outlook 2008 citat de Reuters.)
Preturile mai mari la combustibili au ajutat si guvernele care au putut incasa mai mult TVA pe de o parte dar si tehnologiile verzi care au inceput sa fie urmarite cu un mult mai mare interes.
Masini mai mici inseamna si un potential de transport crescut al infrastructurii actuale. Cu atatea beneficii, de ce sa ne mai deranjam cu ratele monstruase de profit, doar e economie de piata. Sau nu ?
Pingback: Coincidente · Dr.A's Canapé