Timbre pentru posta electronica

Disperat să cârpească bugetul, Guvernul a decis sa introduca e-timbrul pentru mesajele transmise electronic, asa numitele “mesaje e-mail”. In ultimii ani Compania Postala Romana, companie 100% de stat, a pierdut cote importante de piata, in favoare unor mari firme multinationale care au lansat servicii de posta digitale. Aceste servicii post-instant concureaza traditionalul serviciu post-restant. Desi au profituri de miliarde de dolari, aceste firme, ocolesc plata taxelor si impozitelor cuvenite catre bugetul de stat. Un exemplu este plata TVA, de la care firmele se eschiveaza oferind serviciul de “e-mail” in mod gratuit.
Introducerea Tarifului Electronic Unic, pentru fiecare mesaj electronic transmis pe teritoriul Romaniei se va face la 30 de zile de la intrarea in vigoare a Codului Fiscal. Marcile e-postale, emise de Posta Romana, vor trebui aplicate obligatoriu la fiecare expediere. Pe baza datelor stocate de operatori in conformitate cu noua lege a comunicatiilor electronice guvernul estimeaza dublarea veniturilor bugetare in primele 6 luni de la aplicare. Sumele suplimentare astfel atrase urmeaza a acoperii deficitul bugetar si imagine. Garda e-Fiancara va avea autoritatea sa verifice conturile persoanelor juridice sau fizice care desfasoara activitati de primire/trimitere mesagerie electronica.
Ministrul de Finante a declarat ca se asteapta ca aceasta masura sa conduca la reducerea semnificativa a evaziunii fiscale in e-conomia gri. Cei mai afectati vor fi agentii economici care trimit zilnic milioane de comunicari nesolicitate, asa numitele SPAM mesaje. Reprezentantul acestora in parlament, Urban I ne-a declarat in exclusivitate ca intentioneaza sa atace noua reglementare la Curtea Constitutionala intrucat incalca dreptul la libera informare al cetatenilor.
Noile modele pentru e-timbre seria 2009 inregistrate OSIM, au fost deja puse in vanzare la administratiile financiare, casele de schimb valutar si benzinariile Petrom. Costul unei serii de 4 e-timbre la cursul BNR de azi era de 0.02 RON (doi bani pentru patru boci).

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in Politica pe înțeles. Bookmark the permalink.

5 Responses to Timbre pentru posta electronica

  1. Pingback: uberVU - social comments

  2. Pingback: Ministerul Finantelor va ramburseaza impozitul | Dr.A's Canapé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *