Tokyo2Paris(via Cluj) Primele Impresii

De la Tokyo la Paris (via Cluj)

Episodul I – Primele Impresii

De patru luni ne-am mutat la Paris. La Paris, pentru noi, nu e chiar in Paris pe malurile Senei, ci asa un pic mai spre sud, un pic mai spre vest, exact la Gif pe Yvette: 30 de minute cu masina intr-o duminica dimineata pana la Louvre, 15 minute pana la Versailles. 15 minute pana la Technocentre. De o luna locuim intr-o rezidenta pitoreasca construita la sfarsitul anilor 60 dar renovata recent, strajuiti de padure spre deal si in vale de paraul Yvette pe care il impartim frateste cu Burres si Orsay.
Desi nu ne despart decat cateva sute bune de metrii de noul Synchrotron SOLEIL, si cati pasi de CNRS accesul internet in banda larga se lasa asteptat. Dupa estimari va trebui sa ne multumim cu un debit maxim de 1 la 4 Mbiti. Fata de fibra optica si cei 100 Mb cu care eram rasfatati obisnuiti in Japonia, viitorul se arata cu incetinitorul. Am reusit sa gasim in schimb nu foarte departe (3-4 km) o scoala de dans clasic (balet) si un curs de franceza pentru Ayako. Astea si cei 3-4 km ai mei pana la birou sunt, cu siguranta, un avantaj fata de distantele parcurse de obicei in Japonia pentru activitati similare.
Administrativ lucrurile se misca intre incet si foarte lent. La primarie lumea pare ca-si face treaba si este foarte serviabila pana cand constati ca saptamana a trecut si problema cu care i-ai vizitat a ramas tot fara raspuns.
Posta tocmai a aflat unde locuim si dupa ce i-am vizitat de 2 ori pentru a reclama probleme cu livrarea corespondentei nadajduiesc ca lucrurile sa intre in normal.
Apropierea de Paris ne asigura un numar important de medici de familie (eu am socotit vreo 10) si alegerea a fost facilitata de recomandarile vecinelor pe care am avut ocazia sa le cunosc la “Sarbatoarea rezidentei”. Cabinetele medicilor generalisti francezi sunt departe de ceea ce inseamna o clinica in Japonia. Tehnologiile moderne la vedere aici sunt calculatorul pe birou si ceasul pe perete. Sistemul medical e evident organizat in mod diferit. Uman, caldura se simte mai puternic aici.

A suivre…

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in Ego. Bookmark the permalink.

4 Responses to Tokyo2Paris(via Cluj) Primele Impresii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *