Banii electronici si torrentul

Stim cu totii ca de la o vreme banii au devenit electronici si in privinta USD nici macar rezerva federala nu le mai cunoaste aproximativ numarul. Chestie care ma duce cu gandul la Microsoft si la numarul de calculatoare ce ruleaza windows, numar necunoscut si el. Stiim de asemenea din traditia orala ca cine are carte are parte si din experienta generatiilor anterioare ca se poate traii din scrisul si cititul cartilor. In era readerelor electronice in care ne aflam, cartile electronice (e-book-uri) sunt in mare voga si se tranzactioneaza la preturi echivalente versiunilor tiparite.

Despre torrentii va e binecunoscut faptul ca sunt locul unde orice poate fi gasit in format electronic, este gasit in format electronic. Lasand deoparte discutia despre legalitatea transferului unor unde electromagnetice intre doua sisteme informatice private, ma opresc la observatia empirica de mai sus ceea ce ma conduce la urmatoarea curiozitate:

Caut un torrent pentru a downloada primul meu milion de $

cu  urmatoarea chestiune in suspensie:

Care este motivul principial pentru care banii electronici nu pot fi descarcati/transferati liber pe internet la fel ca orice alt bun dematerializat ?

PS. Acesta discutie pe care o propun aici, a fost stimulata de o imagine descoperita acolo in timp ce citeam un blog dincolo.

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in Politica pe înțeles. Bookmark the permalink.

9 Responses to Banii electronici si torrentul

 1. Raspunsul fiind destul de evident : banii semnifica o relatie, in timp ce “operele” nu semnifica nimic. Pentru a obtine bani ai nevoie a modifica un sistem care nu ti-e in proprietate, in timp ce pentru a a citi o carte ori vedea un film nu ai a modifica nimic (ma rog, pisica lui Schroedinger aside)

 2. Pai el poate. Da’ tu nu. Tocmai asta-i smecheria, daca ar fi banii open source ei n-ar avea valoare.

  Pe scurt, valoarea lor consta tocmai in aia, ca subliniaza diferenta intre tine (fraier) si ei (FED).

 3. Dr.A says:

  Eu nu neg ca banii, in sensul lor fizic, masa monetara stiuta, reprezinta o relatie. Iti atrag insa atentia ca in numeroase situatii concrete din ziua de azi proprietatea asupra sistemului care “produce banii” apartine unor institutii private care nu au a da socoteala asupra productiei proprii. Or asta inseamna ca banii nu mai reprezinta in fapt o relatie in sensul stiut. E ca si cum noi doi am juca fortat monopoly cu cineva care poate oricand trage oricati banii vrea la xeroz.

 4. Dr.A says:

  Stai ca eu cand zic de privat nu vorbesc de FED. Nu ca FED nu ar fi o institutie privata dar e treaba statului american ca i-a transferat competentele si suveranitatea in ce priveste baterea de moneda.

  Eu ma refer la Itzic si Strul care isi transferau unul altuia tabloul pe sume din ce in ce mai mari. La final cei doi s-au apucat sa imprumute la tot cartierul banii facuti din vanzarea tabloului. Ocazie cu care statul i-a impozitat si el pe venit si cu banii a purtat vreo doua razboaie.

  Ce se intampla de fapt e ca smecheria asta ascunde o hiperinflatie care penalizeaza si productia industriala si serviciile.

 5. Florin says:

  Poate ca daca banii ar putea fi downloadati de pe torrenti, valoarea lor ar deveni nula sau mai degraba negativa, asa cum pare a fi pentru Dr. Grigori Perelman.
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/7509563/Worlds-smartest-man-refuses-1m-prize-for-solving-mathematics-puzzle.html

  • Dr.A says:

   @Florin
   Valoarea lor nu poate fi nula atâta timp cât sunt obligatoriu de acceptat în orice tranzacție privata.
   De ex: Daca iți vinzi casa în USA ești obligat sa accepți plata în USD.
   Pe de alta parte creșterea masei monetare în urma “producției” financiare depășește de câteva ori pe cea rezultata din producția clasica de bunuri și servicii.
   Cum s-ar zice volumul de USD pe piața creste cu alta viteza decât economia americana.

 6. Florin says:

  Dr.A, daca dolarii elecronici ar fi la dispozita celor care vor sa-i descarce, poate ca volumul lor ar depasi cu mult volumul dolarilor tipariti. Si-n cazul asta, toti omii (cu acces la internet) ar avea ziliarde de dolari elecronici, cu care nu ar avea ce sa faca, eventual o imbaiere virtuala.

  Drept ii ca pe de alta parte, de cand mi-o aratat cineva articolul cu Dr. Grigori Perelman, am fost curios sa vad cum reaztioneza omii la refuzul milionului de dolari.

 7. Florin says:

  PS. tocmai am realizat ce mare ineptie am tastat. Ioai 🙁

 8. Dr.A says:

  Articolul de baza e mai lung. E un foileton intreg si descrie toata istoria cu conjectura.

  In rest incercam sa explic ca bulele astea (IT, Imobiliare, etc) sunt bazate pe volume enorme de cash produs in “industria financiara”. In mod normal daca ar intra in piata reala ar face inflatie. Asa umfla bursele si pretul chestiilor care nici nu se consuma, nici nu se vand.

Leave a Reply

Your email address will not be published.