Interesul public si interesele

Scurt / blog

  • Declaratii de interese, sau “disclosure” gasiti in publicatiile serioase din lume la capatul oricarui articol de analiza, de opinie… E un exercitiu de transparenta prin care jurnalistul si publicatia isi informeaza cititorul asupra relatiilor pecuniare sau personale relevante in raport cu subiectul. Respectul fata de public si o asigurare importiva acuzatiilor de manipulare/dezinformare (care dovedite costa foarte scump) sunt cele doua motivatii principale ale gestului.
  • Publicatia si jurnalistul  nu pot fi prezumati obiectivi atunci cand se afla in relatie de interes cu informatia. Singurul in drept sa-i evalueze obiectivitatea e cititorul. Declaratia de interese pune articolul in context.
  • Declararea interesului se face punctual, relativ la subiect si fata de cititori. Nici o agentie guvernamentala nu are caderea de a verifica averile unor persoane private. Exceptand fiscul, in conditiile legii. Proprietatea proivata si viata privata sunt sfinte pentru ca nu-si baga oricine nasul in ele. Nu exista nici o justificare principiala pentru ca ANI sau SRI sa presteze pe banii contribuabilului o activitate impotriva interesului acestuia, afectand independenta presei.
  • In unele tari democratice si politicienii sunt nevoiti sa faca declaratii de interese atunci cand depun proiecte de legi.
  • Deputatul Iulian Urban e un spamer recunoscut.

Disclosure: Dr.A nu este platit de trusturi de presa sau ziaristi, nu cumpara decat rarisim ziare si nu scriue comentarii pe bloguri care au instalat adcaptcher. Citeste zilnic online presa romana si straina. In ultimii ani a primit constant spam de la Iulian Urban si asociatii sai.

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in economie, Politica pe înțeles. Bookmark the permalink.

5 Responses to Interesul public si interesele

  1. Pingback: Citynews+SPAM=Love | Dr.A's Canapé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *