Dobanzile in Romania

Cine urmareste rata dobanzilor la credite in Romania  nu poate sa nu se declare surprins de marea diferenta fata de dobanzile practicate in zona euro. O informatie care ar trebui sa-i lamureasca provine din raportul recent al BNR asupra stabilitatii financiare si anume rata creditelor neperformante in Romania:

 • 7,9 la suta in decembrie 2009
 • 11,9 la suta in decembrie 2010
 • 13,4 la suta in iunie 2011

 

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in Agora, economie and tagged . Bookmark the permalink.

4 Responses to Dobanzile in Romania

 1. Marea intrebare la ora actuala fiind daca batem 15% in decembrie.

  Pentru ca daca da, si intr-adevar intram in recesiune profunda post-failbac, fail-nokia, saturatie-dacia etc va fi trist. Deosebit de trist, cam aia-i limita de toleranta maximala, dupa care incep falimentele bancilor.

 2. Dr.A says:

  @Mircea Popescu
  85% din activele(si pasivele) din sistemul bacar romanesc apartin unor banci straine. Costul in vest de a declara public falimentul unei filiale in est e prea mare in acest moment pentru a fi asumat.

 3. Admitind, bineinteles, ca cineva undeva chiar mai are optiuni, la iarna. Si costul de-a nu merge la dentist periodic e prea mare pentru a fi asumat. Iata ca destui si-l asuma, prefacindu-se ca nu exista.

 4. Dr.A says:

  Cat timp rezervele obligatorii sunt mai mari decat rata creditelor neperformante, sansele sa se declare falimentul sunt relativ mici in opinia mea. Sistemul legal/fiscal din romania nu incurajeaza nici particularii nici firmele sa folosesca falimentul ca instrument economic de a-si regla problemele de insolvabilitate/oportunitate.

  Neperformante inseamna doar ca nu-s rambursate la timp, nu ca nu se mai recupereaza din el nimic (adica nici acel 15-30% ce ramane dupa costurile cu procedura de executare a garantiei).

Leave a Reply

Your email address will not be published.