Cine urmareste rata dobanzilor la credite in Romania nu poate sa nu se declare surprins de marea diferenta fata de dobanzile practicate in zona euro. O informatie care ar trebui sa-i lamureasca provine din raportul recent al BNR asupra stabilitatii financiare si anume rata creditelor neperformante in Romania:
- 7,9 la suta in decembrie 2009
- 11,9 la suta in decembrie 2010
- 13,4 la suta in iunie 2011
Marea intrebare la ora actuala fiind daca batem 15% in decembrie.
Pentru ca daca da, si intr-adevar intram in recesiune profunda post-failbac, fail-nokia, saturatie-dacia etc va fi trist. Deosebit de trist, cam aia-i limita de toleranta maximala, dupa care incep falimentele bancilor.
@Mircea Popescu
85% din activele(si pasivele) din sistemul bacar romanesc apartin unor banci straine. Costul in vest de a declara public falimentul unei filiale in est e prea mare in acest moment pentru a fi asumat.
Admitind, bineinteles, ca cineva undeva chiar mai are optiuni, la iarna. Si costul de-a nu merge la dentist periodic e prea mare pentru a fi asumat. Iata ca destui si-l asuma, prefacindu-se ca nu exista.
Cat timp rezervele obligatorii sunt mai mari decat rata creditelor neperformante, sansele sa se declare falimentul sunt relativ mici in opinia mea. Sistemul legal/fiscal din romania nu incurajeaza nici particularii nici firmele sa folosesca falimentul ca instrument economic de a-si regla problemele de insolvabilitate/oportunitate.
Neperformante inseamna doar ca nu-s rambursate la timp, nu ca nu se mai recupereaza din el nimic (adica nici acel 15-30% ce ramane dupa costurile cu procedura de executare a garantiei).