Dolibarr: un CRM ERP open source

Din analizele publicate se pare ca spre 50% din implementarile de CRM/ERP* sunt un esec:

Implementation success rates with private-sector CRM projects range from 30 percent to 70 percent. Analyst firm Gartner claims that over half of CRM implementations do not meet their intended objectives and a Forrester survey of business and IT executives shows that about 47 percent of those surveyed were satisfied with their CRM systems – odds worse than a coin toss.

Traducerea: Rata de succes a implementarilor CRM in sectorul privat variaza intre 30 la suta si 70 la suta. Firma de analiza Gartner pretinde ca peste jumatate din implementarile CRM nu-si ating obiectivele propuse si un sondaj Forrester in randul firmelor si responsabililor IT arata ca aproximativ 47 la suta din cei intervievati sunt satisfacuti de sistemul lor CRM – sanse mai mici decat la datul cu banul.

Asta se intampla in SUA o tara cu sanse printre cele mai bune de succes (experienta in implementare, interfata nativa).

In Romania, o prima bariera este limba. Solutiile CRM / ERP gandite in engleza sunt traduse atat cat se poate. La nivel de vocabular economic/afaceri limba romana e o limba extrem de saraca. E usor de priceput de ce e in general preferabil un cuvant necunoscut unuia inteles gresit: pentru cuvintele necunoscute exista dictionarul. Naturalizarile accelerate, lipsa unor dictionare de calitate si tendinta de a “intelegege din context” au condus la prevalenta unei puzderii de pseudodefinitii individuale in locul unui sens comun.
Bariera a doua e sistemul legal diferit principial de cel anglo-saxon si in general inspirat de cel francez. Motiv pentru care sistemele concepute de/pentru francezi sunt mai usor de adaptat conditiilor de afaceri din Romania.
In fine bariera a treia vine din faptul ca in Romania e preferat ca lucrurile sa “se rezolve” de la caz la caz in loc sa fie clare si riguros predictibile. Principial vorbind problema unui sistem CRM / ERP in Romania e ca incearca sa creeze autostrazi intr-o cultura off-road. Desi principial vorbind niste reguli adaptate reliefului si densitatii ar putea fi aplicate la fel ca in orice alta economie pentru a identifica traseul optim, autostrazile vor parea intotdeauna pea strampte si niciodata suficient de rapide din motivul simplu ca nu permit identificarea scurtaturilor.

Pentru firmele mici solutiile SaaS disponibile in romania au in general costuri prohibitive relativ la cifra de afaceri: intre 300 euro si 1000 de euro/angajat/an. Aceste costuri nu includ instruirea/implementarea o operatiune indispensabila. La toate se adauga barierele culturale. Solutiile oferite on-site nu sunt nici ele mult mai mici atunci cand se iau in considerare abonamentele de mentenenta.

Solutiile opensurce si putin costisitoare cum e Dolibarr nu scutesc compania de costurile de implementare: adica de personalizare tot asa cum nu scutesc compania de costurile cu instruirea. In lipsa unui personal calificat si motivat in intern capabil sa personalizeze solutia singura alternativa este apelarea la consultanta externa. Din pacate, dincolo de solutiile proprii dezvoltate in house si de consultanta oferita pentru produse Oracle, SAP, Microsoft, piata romaneasca de servicii nu ofera suport pentru solutii open source. Cereti oferte pentru un website in wordpress sau typo3 si nu veti gasii oferte. Dolibarr, un ERP/CRM open source cu 10 ani de istorie si un nume recunoscut (cel putin in Franta)  nu are suport in Romania desi pentru start-up-uri si firme sub 20 de angajati e una din solutiile practice si interesante finaciar. In Franta, aplicatia este inclusa pe CD/DVD-ul cu software open source oferit tuturor celor care pornesc o afacere.

Ultima versiune Dolibar este 3.1.0 beta 2. Dictionarul de limba romana existent e tradus automat din engleza cu google translate (cca 2009). Dupa cum isi poate imagina oricine folosirea lui e o durere. Motiv pentru care am decis sa incep un proiect de traducere in limba romana (in paralel din engleza si franceza pentru o mai buna siguranta) a dictionarelor Dolibarr. Efortul acesta personal, la care contributiile cititoriilor sunt binevenite, isi propune sa amelioreze prin crowd sourcing nu doar peisajul ERP/CRM romanesc cu o oferta open source dar si sa ofere un mini dictionar francez englez roman de termeni economici si nu numai.

*
ERP / enterprise resource planing / planificarea resurselor firmei
CRM / customer relation management / managementul relatiilor cu clientii

PS. Daca sunt persoane interesate sa colaboreze la realizarea dictionarelor dolibarr de limba romana va invit sa va comunicati intentia la comentarii.

PS2014 Caut consultanti in implementare/adaptare Dolibarr 

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in economie, logos, tehnologie and tagged , , . Bookmark the permalink.

23 Responses to Dolibarr: un CRM ERP open source

  1. Pingback: Dolibarr ro_RO agenda | | Dr.A's CanapéDr.A's Canapé

  2. Pingback: Dolibarr ro_RO banks | Dr.A's Canapé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *