Iodura de Potasiu

Nu voi scrie aici despre iodura de potasiu folosita in tratamentul curent al deficientelor glandei tiroide. Pentru asta puteti citi prospectul Jodid 100 / 200 (produs de Merck). Articolul de fata se bazeaza pe documentul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (WHO/OMS) “Guidelines for Iodine Prophylaxis following Nuclear Accidents” (Update 1999) adica “Instructiuni pentru profilaxia cu Iodura urmare a Accidentelor Nucleare”.
Elementele esentiale ale raportului se refera la nivelul de radiatie pentru care e indicata profilaxia si la posologia pe grupe de varsta.

Raportul da cifre in mGy (miligrey) doza absorbita de tiroida. Din pacate in general in media avem oferite valori in mSv (milisievert). Din fericire 1mGy = 1mSv.
In ce priveste doza absorbita de tiroida se considera in general ca procentul e de 5% din valorile date.
Astfel la 200 mSv/zi doza umana inseamna ca avem o doza zilnica la tiroida de 200 * 0.05 = 10mSv sau 10mGy.

E important de notat ca dozele date in ore trebuie multiplicate cu numarul de ore in care ati fost supusi la doza respectiva. de exemplu 5mSv / ora inseamna 120 mSv / zi.
Sa fim atenti si la nivelele de radiatie date in uSv (microsievert). 1000 uSv inseamna 1mSv.

Toate acestea fiind lamurite ajungem la nivelele la care profilaxia cu iodura de potasiu este recomandata pe grupe de varsta:

Astfel, pentru nou-nascuti, copii, adolescenti pana la 18 ani si femei insarcinate sau care alapteaza se considera ca o expunere de 10mGy la tiroida necesita profilaxie. Asta inseamna 200 mSv/zi sau aproximativ 8 mSv/ora. In cazul in care expunerea e de lunga durata asa cum e in general cazul atunci cand radiatiile sunt in mod continuu eliberate fie pentru ca aerul e contaminat fie pentru ca apa sau alimentele sunt contaminate trebuie notat ca valorile se aduna. Pentru 10 zile asta inseamna ca nivelul de pornire coboara la 0.8 mSv /ora sau 800 microsievert / ora.

Pentru restul adultilor pana la 40 de ani dozele ce necesita profilaxie sunt de 10 ori mai mari. Asta inseamna 80 mSv/ora in cazul in care radiatiile nu depasesc 24 ore sau similar cu calculul de mai sus pentru durata de 10 zile nivele de 8 mSv/ora.

Pentru adultii peste 40 de ani doza e de 5 Sv ceea ce inseamna ca se recomanda doar in cazuri de iradiere intensa si de lunga durata.

In ce priveste dozele de Iodura de Potasiu (KI) cantitatile recomandate pentru doza unica sunt dupa cum urmeaza:

Pentru nou-nascuti pana la 1 luna: 12.5mg Iod (16mg KI) adica 1/8 dintr-o pastila de 100mg.
Pentru bebelusi intre 1 luna si 3 ani 25mg Iod (32mg KI) adica 1/4 dintr-o pastila de 100mg.
Pentru copii intre 3 ani si 12 ani 50mg Iod (64mg KI) adica 1/2 dintr-o pastila de 100mg.
Pentru adulti si adolescenti peste 12 ani 100mg Iod (128mg KI) adica o pastila de 100mg.

Daca iradierea e prelungita, doza unica recomandata mai sus va fi repetata zilnic. Cel mai probabil aceasta doza nu produce efecte secundare.   Totusi pentru copiii care prezinta iritatii pe piele la prima doza, administrarea de doze repetate ar trebui evitata.

In privinta administrarii, efectul optim recomanda administrarea la maxim 4 ore dupa contaminare.  Administrarea cu mai mult de 12 ore inainte de contaminare nu e recomandata efectul dozei fiind in general de 24 de ore.

Sa mentionam la final ca iodura de potasiu nu are efect profilactic decat in privinta cancerului de tiroida produs de iodul radioactiv. Accidentele nucleare conduc la eliberarea unei serii de izotopi radioactivi nu doar a iodului radioactiv si de aceea o serie intreaga de masuri e necesara in privinta celorlalte tipuri de izotopi. Sa notam nu exista profilaxie pentru efectul radiatiilor asupra altor organe (sau alte tipuri de cancer).

 

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in logos, tehnologie. Bookmark the permalink.

4 Responses to Iodura de Potasiu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *