Gaz, politica si principii

Un tip la 48 de ani, american, intreba daca ar fi cazul sa-si diversifice mai mult portofoliul investitional din planul de pensie. Omul avea 90% din banii bagati in actiunile firmei la care lucra si 10% intr-un fond de investitii international.
Raspunsul era cam asa: sa diversifice “mai mult” este o gluma – el ar trebui sa nu aiba mai mult de 10% din bani bagati in actiuni la firma pentru care lucreaza. Omul risca la modul cel mai serios sa-si piarda si slujba si pensia in cazul in care firma ar avea probleme.
Ce legatura are asta cu gazul ?
Romania importa 30 % din gazul necesar din Rusia, prin Ucraina. Proiectul South Stream rezolva o parte din problema scotand Ucraina din ecuatie. Ne lasa insa in continuare 30% dependenti de Rusia, o tara cu ambitii de preluare a distributiei de gaz europene.
Proiectul Nabuco, teoretic, ar reduce dependenta de Rusia dar in contextul relatiilor cu final necunoscut dintre Turcia si Uniunea Europeana nici Nabucco nu e un cos in care sa-ti pui 30% din oua.
Alternativa la gazul trimis prin conducte este gazul natural lichefiat (LNG)* transportat cu tancuri LNG la terminale de unde dupa regazificare este introdus in reteaua de transport . Accesul Romaniei la Marea Neagra ar permite realizarea unui terminal LNG care sa contribuie la asigurarea necesarului pietei interne si asigurarea unei parti din nevoile tarilor vecine. Adaptarea retelei de conducte existente pentru a permite exportul de gaz ar face din Romania un nod energetic, cu beneficii geopolitice semnificative. Semnarea unor acorduri cu state producatoare de LNG: Algeria, Nigeria, Egipt, Qatar, Abu Dhabi, Oman, Libia ar ajuta la reinodarea unor relatii bilaterale traditionale si redeschiderea pietelor respective pentru exportul produselor industriale Romanesti. In plus, o sursa suplimentara de energie ar asigura necesarul pietei interne in perspectiva cresterilor industriale estimate pentru urmatorul deceniu.
* Un document despre politica LNG in Franța
UPDATE: Se pare ca am inceput sa ne miscam (dupa cum se vede dintr-un mesaj de la Doc):

“Un link care ar putea sa te intereseze. Sau aici..”

Guvernul Romaniei sponsorizeaza pentru Romgaz realizarea terminalului. . USTDA (United States Trade and Development Agency) finanteaza consultanta americana pentru proiect cu ~1M$. Parteneri in Romania sunt TRANSGAZ, ELCEN, ANRE, DISTRIGAZ SUD. Mai multe detalii despre consultanta in engleza aici.

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in economie. Bookmark the permalink.

3 Responses to Gaz, politica si principii

  1. Pingback: Coincidente · Dr.A's Canapé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *