Viața privată a cetățeanului și politica

Se fac alegeri. Se contesta alegeri. Se renumara voturi. Se verifica voturi.
Sperante, frustrari, neputinte, interese, suspiciuni: toate impreuna contribuie la o paranoia ce cuprinde pana si mintile presupus limpezi ale “gardienilor libertatii” noastre. Statul de drept se naruie cu fiecare concesie facuta justitiei in piata  publica.
Ma nelinisteste si ma revolta faptul ca liste cu votantii din sectii speciale (aproape un milion de persoane) au fost distribuite “la liber”. Nimic nu justifica publicarea unor date extrem de sensibile cum ar fi nume, serie BI, adresa, CNP.  Aceste date sunt legal protejate in orice stat. Publicarea lor face cetateanul vulnerabil la un intreg spectru de abuzuri prin inginerii sociale (cunoasterea acestor date permite producerea de acte false greu de recunoscut, precum si abuzul de identitate). Prin acest demers, statul roman isi bate joc de cetatenii sai cu supra de masura. O posibila frauda este, in statul de drept, anchetata de justitie si nu de partide politice sau politicieni.
Nu sunt surprins ca politicieni populisti si putin educati in spiritul libertatii cad in acest tip de capcane. Sunt insa dezamagit ca liderii Partidului National Liberal, cei care ar trebui sa fie primii care sa ne protejeze de asemenea abuzuri, urmaresc pasivi excesul de justitie populara tipic mai degraba revolutiei culturale a lui Mao decat unui stat de drept. Putina intelegere pe care cetatenii romani o au despre importanta protejarii datelor cu caracter personal in lumea digitala in care traim si spectrul unei fraude pe care politicienii nu au facut nimic in fapt nimic sa o preintampine nu reprezinta o scuza ci doar un abuz de incredere.

(Mai cititi si va minunati de: naivitati postelectorale, cum se pierd alegerilesa cautam unde trebuie)

)

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in logos, Politica pe înțeles. Bookmark the permalink.

21 Responses to Viața privată a cetățeanului și politica

 1. zamolxis says:

  habar n-am avut de chestia asta.. exista un link?

 2. Dr.A says:

  despre ce n-ai avut habar ? link catre ce ?
  tu cand i-ai vazut la tv cu tabele verificand in direct CNP-uri ce ai crezut ? Cand mergi la vot la o sectie speciala iti copiaza numele, adresa, serie CI sau pasaport, CNP si semnatura pe o fila.

 3. zamolxis says:

  publicarea listelor; link cu more info.

 4. Chestia e asa : Cam toate CNP-urile romanesti sunt deja expuse, asa ca nu mai prea conteaza la ora actuala. Cam oricine a vrut si-a facut deja o copie dupa bazele de date nationale.

 5. Dr.A says:

  @zamolxis
  Nu le-au pus pe net daca asta intrebi. Da au dat voie reprezentantilor partidelor din sectie sa le faca o copie. Care in mintea mea e cam acelasi lucru.

 6. zamolxis says:

  ai dreptate.. dar sa nu crezi ca porcarii d-astea se-ntampla numai in ro. pana acum 1-2 ani, guvernul Ontario vindea datele din baza de date de driver’s licenses oricui avea nevoie. nici acum nu-i mare diferenta si e cam peste tot la fel.

 7. Dr.A says:

  una-i sa dai nume si adresa. alta sa dai serii acte de identitate si CNP (numarul de social security in NofA)

 8. zamolxis says:

  corect. dar cnp vad ca-i cerut peste tot, chiar si la inregistrare de domenii .ro

  in plus, guvernul pierde lunar laptop-uri cu milioane de SIN pastrate unencrypted.

  problemele de privacy nu-s intelese pe deplin nicaieri, nu numai in ro.

 9. Dr.A says:

  @zamolxis
  Diferenta de atitudine mon cher. Una e un zevzec sa piarda un laptop. Una e sa-ti ceara datele un organism care a fost certificat ca prelucrator de date private in conformitate cu legislatia.
  Aici nici nu-si dau seama ca-i o problema in ceea ce fac. Asta-i baiul.

  PS. Site-ul tau are 3.9MB pe 1 pagina. Si se incarca in +50s. acum cateva ore nici nu reuseam sa incarc paginile sa iti las un comentariu… 😀

 10. zamolxis says:

  Aveam intr-adevar 50+ s cand picase ftw.ro cateva zile si nu si-a revenit. Dar cand ftw.ro merge nu am astfel de probleme. Si chiar daca ar fi o problema undeva, poti comenta foarte usor inainte ca pagina sa se fi incarcat. Apropo de timpii de-ncarcare, taman am scris un twit pe tema asta (inbonobo)..

 11. Dr.A says:

  ai in continuare 50+ la mine pe ADSL@FR. la chrome am optiune de analiza si-ti zice tot. ai vre-o 2.5 mega numa de scripturi … aia care te citesc cu IE mor tineri :D.

  Cand eram gazduit de blogger nu-mi pasa prea mult. Acuma pe server privat incerc sa optimizez si banda.

 12. zamolxis says:

  Pagina ta se-ncarca intr-adevar rapid chiar si pe Pingdom Tools FPT.

  Cat despre a mea, nu reusesc sa reproduc problema. M-ar ajuta daca poti sa faci un test gen http://j.mp/4PVAGa si sa-mi trimiti permalink-ul.

 13. Dr.A says:

  daca iti instalezi chrome dev https://blog.adrian.mihalcioiu.ro/2009/12/extensii-pentru-google-chrome.html atunci cand dai click dreapta pe pagina ai optiuna “inspect element”. Asta iti arata exact cum se incarca elementele intr-o pagina reala.
  Ce-mi arata pe pagina ta e ca sunt o gramada de scripturi de dimensiune mare si de pe servere diferite. Ce e diferit fata de un test pe server e ca executa tot si poti urmari in timp real incarcarea si citi codul. Din pacate nu pot salva un fel de raport. trebuie sa incerci singur.

 14. krossfire says:

  Si mai ales, se distrug ultimele urme de credibilitate.

 15. Dr.A says:

  @krossfire
  credibili-ce ?
  In dex n-am gasit decat credit si credulitate.
  😀

 16. krossfire says:

  Good one, suna a rima rap, parazitii like (credibilitate\credit si credulitate)

 17. Dr.A says:

  Eu ma gandeam la Sense and Sensibility 😀

  Din pacate credibilitatea nu se construieste pe ignoranta desi aparent ignorarea problemelor pare solutia cea mai usoara.

 18. zamolxis says:

  Doctore, am scris mai pe larg ce cred eu despre timpii de incarcare. Tu, krossfire si Mircea n-aveti o problema – aveti pagini simplificate si optimizate pentru incarcare rapida. Felicitari!

  Am scris despre timpul de incarcare actual al paginii mele (si de ce nu-l consider o problema) la http://j.mp/5XFbKb
  Iti multumesc oricum pentru feedback si numai bine!

 19. Dr.A says:

  @zamolxis
  dapoi tu sa fi sanatos. Am urmarit analiza ta acolo si tre sa recunosc ca analizezi serios chestiunea. Practic pagina ta are thumnails care se incarca in continuu. Din cauza asta cred ca timpul de incarcare imi apare mai lung. In ce priveste FTW, probabil un buton doar in pagina cu articolul ar fi suficient si ar evita problema.

 20. sandman says:

  Asta cu protectia datelor cu caracter personal e o poveste. Cel putin in RO unde asemenea date sint trecute obligatoriu pe orice factura: nume, prenume, CI, CNP, adresa, iar facuturile pot circula din mina in mina iar la ele au acces multe institutii ale statului.

 21. Dr.A says:

  @Sandman
  Darele cu caracter personal circula peste tot dar e o diferenta intre a circula pe documente si a fi colectate si accesibile intr-o baza de date.

Leave a Reply

Your email address will not be published.