Cum sa atragi prostii

La rugămintea lui Mircea Popescu și după o documentare sumara (aparent nu exista pe net un manual de atras prostii deși punctual găsim experiențe personale ale unor cetățeni cu mare forță de atracție sau instrucțiuni de evitare a lor) am hotărât sa încerc sa răspund împreuna  cu cititorul la chestiunea fundamentala:

Cum sa atragi prostii?

GOTO 2
1:
Interesul tratării exhaustive a subiectului este, dincolo de beneficiul pur pedagogic, unul fundamental economic având în vedere rolul fondator pe care atragerea proștilor îl joaca în teoria marketingului modern.

Axiomele:

  • contrariile nu se atrag
  • când un deștept se cearta cu 10 prosti e greu sa faci diferența
  • musca trage la căcat da asta nu spune nimic despre coleoptere

Întâi de toate e important sa înțelegem ca dincolo de orice îndoială, prostii exista si sunt în număr semnificativ. Ca orice organism pluricelular, prostii au nevoie de un mediu propice pentru a se manifesta plenar dar spre deosebire de majoritatea  organismelor, lipsa unui mediu propice nu conduce automat la dispariția lor(ar fi prea ușor nu-i asa ?). Particularizând la blogosfera, un blog care atrage prostii nu e neapărat și automat rezultatul “muncii” unui prost. Un anume tip de limbaj și un anume nivel al discursului poate stimula dorința de afirmare a prostului (intre altele principalul motor al societății de consum).  Un alt element esențial în atragerea prostilor este efectul de grup zis și de turma. Prostul se teme sa fie singularizat si de aceea evita situațiile in care se găsește “singur cu portarul” preferând crowdsourceing-ul. [01.08@23:55 pauza de somn]

GOTO 3
2:
[02.08 continuare] Închei introducerea cu observația cred eu importanta ca ceea ce se numește in mod  “curent” prost pe la noi nu e o persoana lipsita de inteligenta ci una în dezacord profund cu certitudinile autorului caracterizării. Îndeobște cu cât ne găsim într-un mediu mai plin de certitudini cu atât cantitatea de “prosti” pe care suntem “capabili” sa o identificam creste.  Mediile care favorizează dialogul si accepta dezbaterile de idei vor “identifica” un număr relativ redus de “prosti” în contrast cu mediile care difuzează/accepta exclusiv opinia personala a autorului, medii ce vor produce constant o importanta cantitate de “etichete”. Pe scurt, cantitatea de prosti este în mare parte măsura intolerantei la idei.

Având în vedere ca voi, unicii mei, sunteți în general mai inteligenți decât ai lor, va invit sa ma contraziceți după gust în cele ce urmează.

[loc intentionat lasat alb pentru actualizări ulterioare]

[loc intentionat lasat alb pentru actualizări ulterioare]

[loc intentionat lasat alb pentru actualizări ulterioare]

3:
PS. Articolul a fost scris din doua jeturi inspirationale separate de noaptea dintre 1 si 2 august. Asa cum perspicace au observat de la început comentatorii, jetul inspirational de dimineață este tehnic superior și va recomand cu căldură sa-l citiți exclusiv.

END

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in Agora, logos, Politica pe înțeles. Bookmark the permalink.

8 Responses to Cum sa atragi prostii

  1. Pingback: Am invatat o chestie, cred - continuare pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *