Cum sa atragi prostii

La rugămintea lui Mircea Popescu și după o documentare sumara (aparent nu exista pe net un manual de atras prostii deși punctual găsim experiențe personale ale unor cetățeni cu mare forță de atracție sau instrucțiuni de evitare a lor) am hotărât sa încerc sa răspund împreuna  cu cititorul la chestiunea fundamentala:

Cum sa atragi prostii?

GOTO 2
1:
Interesul tratării exhaustive a subiectului este, dincolo de beneficiul pur pedagogic, unul fundamental economic având în vedere rolul fondator pe care atragerea proștilor îl joaca în teoria marketingului modern.

Axiomele:

 • contrariile nu se atrag
 • când un deștept se cearta cu 10 prosti e greu sa faci diferența
 • musca trage la căcat da asta nu spune nimic despre coleoptere

Întâi de toate e important sa înțelegem ca dincolo de orice îndoială, prostii exista si sunt în număr semnificativ. Ca orice organism pluricelular, prostii au nevoie de un mediu propice pentru a se manifesta plenar dar spre deosebire de majoritatea  organismelor, lipsa unui mediu propice nu conduce automat la dispariția lor(ar fi prea ușor nu-i asa ?). Particularizând la blogosfera, un blog care atrage prostii nu e neapărat și automat rezultatul “muncii” unui prost. Un anume tip de limbaj și un anume nivel al discursului poate stimula dorința de afirmare a prostului (intre altele principalul motor al societății de consum).  Un alt element esențial în atragerea prostilor este efectul de grup zis și de turma. Prostul se teme sa fie singularizat si de aceea evita situațiile in care se găsește “singur cu portarul” preferând crowdsourceing-ul. [01.08@23:55 pauza de somn]

GOTO 3
2:
[02.08 continuare] Închei introducerea cu observația cred eu importanta ca ceea ce se numește in mod  “curent” prost pe la noi nu e o persoana lipsita de inteligenta ci una în dezacord profund cu certitudinile autorului caracterizării. Îndeobște cu cât ne găsim într-un mediu mai plin de certitudini cu atât cantitatea de “prosti” pe care suntem “capabili” sa o identificam creste.  Mediile care favorizează dialogul si accepta dezbaterile de idei vor “identifica” un număr relativ redus de “prosti” în contrast cu mediile care difuzează/accepta exclusiv opinia personala a autorului, medii ce vor produce constant o importanta cantitate de “etichete”. Pe scurt, cantitatea de prosti este în mare parte măsura intolerantei la idei.

Având în vedere ca voi, unicii mei, sunteți în general mai inteligenți decât ai lor, va invit sa ma contraziceți după gust în cele ce urmează.

[loc intentionat lasat alb pentru actualizări ulterioare]

[loc intentionat lasat alb pentru actualizări ulterioare]

[loc intentionat lasat alb pentru actualizări ulterioare]

3:
PS. Articolul a fost scris din doua jeturi inspirationale separate de noaptea dintre 1 si 2 august. Asa cum perspicace au observat de la început comentatorii, jetul inspirational de dimineață este tehnic superior și va recomand cu căldură sa-l citiți exclusiv.

END

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in Agora, logos, Politica pe înțeles. Bookmark the permalink.

8 Responses to Cum sa atragi prostii

 1. MILF says:

  io zic ca, la un anumit punct, nu se face diferenta intre idioti si nebuni. diferenta relevanta (pt. mine) e ca daca primii nu-mi provoaca reactii, astialalti sunt ori enervanti, ori comici.

  • Morom3t3 says:

   In punctu’ asta te afli tu cand vine vorba de Petrov (Piskeshu). Il consideri comic, n-asa? 😀 De-aia te-ai inhaitat cu el la bloguiala?

   Apoi, afla de la mine ca ala-i prostu’ prostilor. Am si dovezi. Nu degeaba imi sunt sterse comentariile ironice la voi, pe blog (nu cred ca esti straina) – ii tataie fundul cand aude de Invincible (Morom3t3).

 2. Dr.A says:

  @MILF
  Si zici ca exista o diferențiere obiectiva intre idioți, nebuni enervanți și nebuni comici ? Sau depinde de starea ta de spirit ?

 3. Diana Coman says:

  Hmmm, deci observația finală este un fel de atenționare pentru ca să nu ne păcălim cu proști de circumstanță? Dar foarte bună observația altminteri 🙂 Cel mult n-aș restricționa la dezacord profund, că de multe ori e vorba despre aproape orice fel de dezacord.

 4. Aha! Excelenta observatia dinspre final. Cu cât ne găsim într-un mediu mai plin de certitudini cu atât cantitatea de “prosti” pe care suntem “capabili” sa o identificam creste. De notat.

  PS. De ce ai nevoie de trei locuri albe ? Unul n-ajunge, e cu limita de caractere ?!

 5. Dr.A says:

  @Diana
  Cu cât e mai mare certitudinea (și mai fixa) cu atât orice deviație devine mai “profunda”. Adevarul e ca afirmația de mai sus era amplificata pe post de ironie.

  @Mircea Popescu
  Din oarecare motive editorul wyswyg al WP mănâncă din spatiile albe.

 6. Pingback: Am invatat o chestie, cred - continuare pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu.

 7. MILF says:

  intre idioti si nebuni, da.
  la partea a doua, iarasi da. in functie de dispozitie. in majoritatea cazurilor ma distreaza. se intampla sa ma si sperie, cum patesc cu popescu cateodata :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *