Cum sa faci bani din blogingu altora

Scriam în urma cu 9 luni despre un agregator ardelenesc făcând una din primele evaluări ale proaspătului lansat (atunci) fain@polimedia din perspectiva unui blogar cu “peste 3 ani de experiență” online. De fapt vreo 18 da nu cred ca-i relevant sa-i mai numeri de la o vreme. Observam atunci un trafic interesant adus de agregator comparativ cu mult mai anemicul Blogoree/FTW/cica . Intre timp concurenta și-a mai dat odată duhul dar la cum se petreceau discuțiile nu-i de mirare.

Dupa câțiva ani de blogat în care am strâns vreo 10$ din Adsense pe blogatul meu, m-am hotărât alaltăieri sa fac bani din blogatul altora. Deci cum: in urma cu ceva vreme, amicul Popescu, într-o încercare de dinamizare a activității pe fain a decis convertirea karmei în euro, chestie pe care au încercat-o și Papii cu succes (pana la protestele lui Luther) cam o mie de ani.  Ca Dr. tomA ce sunt (deformare profesionala sic) am trimis un mesaj de test convertind 100 karma în 1 euro. Am primit în câteva minute suma în contul de PayPal (61 centi in cont, 39 centi !!!taxe!!!) pe care l-am returnat azi dupa 20 de zile petrecute în cont (returul in 60 de zile permite recuperarea taxelor 😀 ) în contravaloare celor 1000 de accesări/trilema oferite gratuit de întreprinzător.

Concluziile:

 • polimedia plătește cu  euro karma de pe fain
 • PayPal sucks din cauza comisioanelor enorme la sume mici (mai ales dacă se întâmplă sa aveți contul de PayPal în alta țară decât expeditorul).
 • Trilema cere bani pentru conținut ceea ce-i dreptul lui Popescu. Sau stângul
 • fain@ ar putea fi o buna metoda de plătit hosting-ul pentru bloggeri cu buget de licean.

Observatii:

 • Mircea își poate audita separat traficul pe trilema având acum justificare (conținut plătit vs gratis) pentru cifrele reduse comparativ cu unicii “concurenților”.
 • integrarea fain / trilema care era oricum necesara pentru coerenta ar putea conduce la sinergii și fidelizare.
 • conversia directa a karma in pagini trilema ar putea simplifica procedura economisind din comisioanele cu paypal.
 • va fi interesant sa vedem cand depaseste trilema prima suta de abonati
 • riscant in procesul integrării este jiji-zarea agregatorului : pe măsură ce  se apropie de blog devine tot mai putin neutru.

Si deigur mai sunt multe altele pe care din lipsa de spatiu le las spre descoperire cititorilor.

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in Agora, ranturi, tehnologie. Bookmark the permalink.

4 Responses to Cum sa faci bani din blogingu altora

 1. Paypal are un comision fix si unul variabil. Cel variabil e (functie si de cont) pe la doua-trei procente (pana la 0.5 minim). Cel fix e pe la un sfert / o treime de dolar (iarasi functie si de cont). Platile de 1 euro costa deci cam 30 de centi, platile de 10 euro cam un euro far-o frunza. Ca atare pare o idee proasta sa scoti sume mai mici de 10-20 de euro (1-2k karma) dar logic vorbind nici nu prea au utilitate asa retrageri cat de-o cafea mai ieftina. Pe de cealalta parte paypal nu suge daca faci o comparatie cu alternativele. De exemplu la plata prin SMS providerul ia intre 50 si 60% din suma, deci cand donezi 2 euro prin SMS donezi de fapt un euro si ceva operatorului de plati prin SMS.

  E buna observatia ca un bloger care dedica un buget de 2 ore zilnic blogului (excluzand weekendurile si sarbatorile legale) poate folosi o jumatate de ora din acel timp promovand articole pe fain, votand etc, si in schimbul lor sa castige suficienta karma ca sa isi plateasca un hosting onorabil (10-15$ pe luna).

  Traficul pe Trilema n-a fost niciodata “redus”. Cu exceptia unor tipi care reciclau trafic de MFA si alte chestii asemanatoare (gen sorin/codrosu) nu exista bloger cu mai mult trafic decat Trilema de prin februarie incoace. Ca bonus, chiar daca am zis ca nu dau date despre statistica chestiei, ai o exclusivitate : Prima suta de abonati a fost depasita in prima zi.

  Am luat diverse masuri pentru a impiedica chestia care-o numesti jijizare. Eu unul sper sa nu.

  • Dr.A says:

   Îmi pare anormal sa ia comisioane mari la sume mici pentru operațiuni paypal-paypal. In zona Euro generalizarea IBAN-ului și costurile “zero” la tranzacții intre persoane fizice o sa-i scoată parțial din pâine pentru plăți. Pot înțelege comisioane la conversie valuta, transferuri în afara sistemului etc dar nu la ce fac ei. In plus îmi părea ca primirea e gratuita ca PF.

   In rest, daca ai facut suta de abonati insemana ca ai depasit tirajul platit al 90% din publicatiile romanesti.

   • Apai acuma sarmanele publicatii romanesti…

    Ai dreptate mai ales in ce priveste zona euro. Chestia e ca americanii sunt cam ramasi in urma la infrastructura (nu doar bancara, de asemenea telefonie, internet etc) dar [inca] au convingerea ferma ca resul lumii nu exista, asa ca mai patesc de-astea.

    Ma gandesc ca s-or adapta sau or disparea, ca oricine.

 2. Dr.A says:

  Imi pare, in societatile moderne unde viteza de rotiatie a banilor este semnificativa, ca depozitarea banilor proprii la o institutie ar trebui sa acopere minorele costuri de mentenanta a contului. Vorba e ca in lipsa unei remunerari pentru sumele din conturi curente (practica curenta la nivel de cont personal) s-ar putea obtine in schimb acoperirea costurilor cu tranzactiile similar cartilor de credit.
  E un gen de servicii deja oferit de institutii bancare (fara a fi mainstream).

Leave a Reply

Your email address will not be published.