Cum sa faci bani din blogingu altora

Scriam în urma cu 9 luni despre un agregator ardelenesc făcând una din primele evaluări ale proaspătului lansat (atunci) fain@polimedia din perspectiva unui blogar cu “peste 3 ani de experiență” online. De fapt vreo 18 da nu cred ca-i relevant sa-i mai numeri de la o vreme. Observam atunci un trafic interesant adus de agregator comparativ cu mult mai anemicul Blogoree/FTW/cica . Intre timp concurenta și-a mai dat odată duhul dar la cum se petreceau discuțiile nu-i de mirare.

Dupa câțiva ani de blogat în care am strâns vreo 10$ din Adsense pe blogatul meu, m-am hotărât alaltăieri sa fac bani din blogatul altora. Deci cum: in urma cu ceva vreme, amicul Popescu, într-o încercare de dinamizare a activității pe fain a decis convertirea karmei în euro, chestie pe care au încercat-o și Papii cu succes (pana la protestele lui Luther) cam o mie de ani.  Ca Dr. tomA ce sunt (deformare profesionala sic) am trimis un mesaj de test convertind 100 karma în 1 euro. Am primit în câteva minute suma în contul de PayPal (61 centi in cont, 39 centi !!!taxe!!!) pe care l-am returnat azi dupa 20 de zile petrecute în cont (returul in 60 de zile permite recuperarea taxelor 😀 ) în contravaloare celor 1000 de accesări/trilema oferite gratuit de întreprinzător.

Concluziile:

  • polimedia plătește cu  euro karma de pe fain
  • PayPal sucks din cauza comisioanelor enorme la sume mici (mai ales dacă se întâmplă sa aveți contul de PayPal în alta țară decât expeditorul).
  • Trilema cere bani pentru conținut ceea ce-i dreptul lui Popescu. Sau stângul
  • fain@ ar putea fi o buna metoda de plătit hosting-ul pentru bloggeri cu buget de licean.

Observatii:

  • Mircea își poate audita separat traficul pe trilema având acum justificare (conținut plătit vs gratis) pentru cifrele reduse comparativ cu unicii “concurenților”.
  • integrarea fain / trilema care era oricum necesara pentru coerenta ar putea conduce la sinergii și fidelizare.
  • conversia directa a karma in pagini trilema ar putea simplifica procedura economisind din comisioanele cu paypal.
  • va fi interesant sa vedem cand depaseste trilema prima suta de abonati
  • riscant in procesul integrării este jiji-zarea agregatorului : pe măsură ce  se apropie de blog devine tot mai putin neutru.

Si deigur mai sunt multe altele pe care din lipsa de spatiu le las spre descoperire cititorilor.

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in Agora, ranturi, tehnologie. Bookmark the permalink.

4 Responses to Cum sa faci bani din blogingu altora

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *