America la limita solvabilitatii (dar dedesupt)

Dan Popa pe blogul lui scrie despre Nouriel Roubini si afirmatia lui: “Sistemul bancar american este la limita insolvabilitatii.” Ce nu ne spune nici Dan Popa nici Nouriel Roubini, profesor de economie si fost consilier pe probleme economice al Casei Albe, e ca sistemul bancar american e in continuare insolvabil in ciuda celor doua bailout-uri. Ca “Dr. Doom”proroceste criza de mai bine de 3 ani fara sa fie bagat in seama e un fapt. Asa cum e un fapt ca azi, afirmatiile in doi peri ale unor “celebrilor analisti economici” sunt mana cereasca pentru media care nu mai stie cum sa ne evanghelizeze “catastrofa”.
Practic la limita solvabilitatii te poti afla fie cand esti deasupra si totul e minunat fie cand esti dedesupt (in insolventa adica) asa cum e sistemul finaciar american, acum semi-nationalizat, dupa ce a pierdut mai mult de 3600 miliarde de dolari.
Cateva precizari:
Estimarile acestea care depasesc puterea de imaginatie si se inscriu la “statistica ” sunt reltiv la valoarea activelor de acum doi ani. Pretul “hartiilor” scoase pe piata si vandute ca “junk” nu este departe de valoarea lor reala.
Cum se poate pierde ceva ce nu a existat niciodata?
Iti trebuie studii superioare economice si MBA ca sa poti afirma cu seninatate dupa extragerea numerelor castigatoare la loto ca ai pierdut milioanele de euro. Mai ales atunci cand tu nici nu ai avut bilet.
Si ca sa inchiei pe un ton optimist sa ne reamintim ca alegerea lui Obama confirma “The American Dream” si sa nu uitam ca in lumea viselor totul e posibil. Chiar si o iesire rapida din criza!

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in economie. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *