Optimizare Google Adwords punctRO

La un thread pe care il urmaream pe blogul lui Mircea despre google si al sau Adwords pentru cautari, elle a facut o observatie pe care daca nu 95% din noii utilizatori de Adwords, atunci cel putin eu am impartasit-o la prima campanie. Zice elle:

Saptamana trecuta am incercat un adword. Problema e ca chiar daca esti singurul licitator al unui anumit cuvant acel 10 centi pe click nu functioneaza niciodata. E incredibil cum desi esti singur, google te anunta ca pentru a fi pe prima pagina la anunturi sa licitezi 1 usd sau chiar mai mult.

Asta in timp ce Adsense useri ca ByREV zic:

@Dr.A – pai de ce crezi ca a scazut de 3 ori valoarea / click in comparatie cu acum 2 ani ? Google’si mentine profitul controland un parametru dintr-o ecuatie necunscuta noua!

si nu zic asa din gura ci vin chiar cu argumente (cum scad veniturile din adsense).

Cum se impaca deci capra si varza asta ? De ce o costa pe elle 1 dolar sa faca reclama daca ByREV primeste doar cativa (2-3) centi pe click ?
O explicatie simpla vine din modul in care masina google judeca campania ta. Ca orice masina, google joaca dupa reguli cat se poate de logice, si asta din motive practice: la volumul google e mult prea mare efortul pentru a se scarpina cu mana dreapta la urechea stanga. Asta inseamna ca google va estima cat de interesanta e reclama ta pentru cel care cauta ceva continand cuvantul cheie sau expresia aleasa de tine pentru a afisa reclame. Orice text al google iti va spune ca relevanta este elementul esential care face reclamele lor acceptabile si convenabile pentru utilizatori. Anumite cuvinte sunt mai cautate pe google decat altele iar asta se poate observa pede exemplu pe google trends. Asta inseamna ca alegand un cuvant popular, google va afisa reclama ta de mai multe ori. Daca e bine scrisa si interesanta utilizatorii vor raspunde printr-un numar mare de click-uri. Daca nu, google o afiseaza deranjand lumea “pe degeaba”.
O buna idee pentru a avea o reclama interesanta e ca aceasta sa contina cuvantul cheie in fiecare din cele patru randuri ale sale sau daca nu se poate, sa contina cuvinte foarte aproape de tematica.
Un al doilea criteriu este ca pagina la care este trimis utilizatorul sa fie si ea relevanta. Adica sa contina cuvantul cheie sau cuvinte din familia acestuia.
Un al treilea criteriu e sa segmentezi cat de cat piata. Daca un search in New York sau Paris nu-ti aduce valoare, nu are rost sa introduci aceste tari in zona de actiune a campaniei tale. Pentru campanii in romania, alege doar romania si astfel iti reduci costurile. In privinta limbii, recomand sa alegi pe langa romana sau maghiara si engleza (majoritatea utilizatorilor in .ro avand windows en-us).
Aceste mici sfaturi pot ajuta sa reduci costul de la 0.4 – 1 usd la o medie de 0.05 usd pe click pentru campaniile din .ro
Sorry ByREV!

Dr.A
AdWords Amator

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in economie, tehnologie. Bookmark the permalink.

8 Responses to Optimizare Google Adwords punctRO

  1. Problema esentiala discutata nu-i exact asta, ci mai degraba urmatoarea : Este in principiu imposibil sa gasesti o metoda algoritmica de-a judeca relevanta, tocmai pentru ca problema de-a gasi relevanta este o reformulare a problemei AI tari. Exact ceea ce mintea plata de contabil, personificata perfect de-o masina taie este ceea ce face marketingul, adica creativitatea. In conditiile in care cineva se apuca insa sa rezolve algoritmic o problema deja rezolvata gata, financiar (daca tie iti convine sa PLATESTI pentru a face reclama la inghetata in islanda, inseamna ca STII TU CEVA!), acel cineva se face vinovat de acelasi pacat ca si comunistii. In principiu, nimic nu-i impiedica pe oamenii aia sa lase in pace reclamele, dupa care sa zica vai, dar ne pare rau, reclama dvs primeste la 1000 de afisari click-uri de 18 dolari, in timp ce reclama lui X primeste click-uri de 21 de dolari, asa incat cu regret ne vedem siliti sa-l afisam pe el.

  2. Eu vreau sa platesc cat mai putin pe click-ul care imi aduce vizitatorul la marfa sau pe "expuneri" pentru notorietate asa ca pe mine ma doare in cot daca google reuseste sau nu ce-si propune. Chestiunea vazuta din coltul google, asa cum o inteleg eu, e ca reclame multe si degeaba, pe de o parte costa google la servit/contabilizat si pe de alta parte satureaza clientul aducand prejudiciu la UX. Explicai tu odata cum merge treaba cu relevanta la masina google. Aceeasi chestiune incearca sa lege reclama ta de cuvantul care o declanseaza. cu cat e mai tare legatura cu atat esti considerat mai util consumatorului adica asiguri un UX superior.

  3. Ce spui tu poate fi teoretic valid, si daca nu valid (eu cred ca nu este nici macar teoretic valid), cel putin respectabil (adica, merita incercat, ceea ce cred ca da, este). Problema este ca viata nu se desfasoara in totul ei in sfera ideala.

    De exemplu, Google are pretentia sa faca bani, se inscrie adica in logica comerciala. Care-i guvernata de legi, si anume scrise, care nu dau doua parale pe cutumele nescrise ale cercetarii tehnico-stiintifice.

    Si in aceasta situatie, in acest context, Google incalca regulile pe care ar trebui sa le respecte, in virtutea faptului ca el crede ca se afla in alt context. Ceea ce-i oarecum amuzant, daca as fi si eu pe-o minte cu ei. Da’ nu-s. Eu sunt om de afaceri.

  4. Dr.A says:

    La modul concret mie imi pare ca suntem oarecum siliti sa investim fie in SEO fie in cuvinte (de fapt oferta buna e pe expresii).

    de ex: Un congres medical in RO te costa cateva mii de euro. MAIL-ingul costa si el destul de mult per destinatar. Comparativ, 50 de euro pe luna pentru a aparea in fata tuturor celor care au cautat ceva legat de piata ta pe google e ieftin si din experienta mea eficient. Plus ca poti sa-ti faci reclama fix pe key-word-urile concurentei :D. Nepretuit !!

  5. Ce zici tu e adevarat, dar n-are legatura cu plangerea mea : nu-i ok ca un tert sa seteze arbitrar preturi. Nu poti avea un magazin in care vinzi cu 50% mai scump pentru negrii.

  6. Dr.A says:

    Serios ? De ce ?

    Cat crezi ca plateste orange (de exemplu) SMS-urile promotionale pe care le trimite clientilor?

    Sau hai sa luam un exemplu mai apropiat. Cum e cu publicitatea pe blogul tau ? Ai pret stabilit de cere si oferta pe o piata sau ceri cat iti vrea muschiul de la altii si folosesti moca pt interesul tau ? No vezi. Om de afaceri esti si tu da si ei.

  7. Haha. dar nu vindem acelasi lucru mei. Un doctor va taxa pacientu’ functie de ce boala are, de-aia nu-ti poate spune dinainte si fix cat te costa sa te-nsanatoseasca.

    Da’ pe de alta parte daca-ti cere 10% extra ca esti tigan, sau dublu ca nu-i place de fata ta, aia-i alta vorba. Nu zici ?

    • Dr.A says:

      In general in vest te taxeaza pe consultatie/acte medicale si nu pe simptome. In est esti taxat lunar pe faptul ca te tine sanatos. Ai fi uimit sa aflii ca doctorii in general au dreptul la tarif liber si pot cere pe consultatie cat doresc si pe ce criterii doresc ? Fara a fi nevoie sa justifice cuiva.

      Revenind la observatia cu trilema: sunteti legatura intre firma si clientul potential. Pe diferite canale cu diferite metode prestati acelasi serviciu de baza. Care in final are un ROI. Asta permite chiar si compararea. Pastrand in minte diferentele de scalabilitate ale ofertelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *