Cât costa cetățenia româna?

Cetățenia Romana se obține (în conformitate cu LEGEA CETATENIEI ROMANE Nr. 21/1991 modificata si completata potrivit prevederilor Ordonanței de Urgenta a Guvernului nr. 43 din 29 mai 2003) prin: naștere, adopție și acordare la cerere. Legea prevede în privința celor născuți în afara teritoriului României, la articolul 5 alineatul 2 ca sunt cetateni români si cei care: “s-au nascut in strainatate si ambii părinti sau numai unul dintre ei are cetatenia româna.”

La toate acestea, Guvernul României a adăugat în stilul caracteristic vameșilor melomani de luna trecuta (din tura AC/DC) o taxa de transcriere a documentelor de stare civila (certificate de naștere), special pentru romanii născuți în străinătate (intre 140 și 205 Euro în Franța și 200~280 EUR în Italia, funcție de durata șederii părinților). Spre exemplu, cetățenii Francezi ori Japonezi în loc sa fie amendați la naștere cu un salariu minim pe economie (140 EUR ~= 600 RON salariul minim pe economie în Romania anului 2010) sunt mai degrabă ajutați (~780 EUR in Franta,  ~400.000 JPY (vreo 4000 USD)  Japonia).

Aceste acte, în mod normal gratuite sau cu preturi modice (5-30 euro), costa la consulatele României mai mult decât în orice țară din lume și explica neîncrederea cu care cetățenii romani apelează la serviciile consulare Românești.

Necesitatea traducerii (cu foștii securiști sub acoperire din jurul ambasadelor deghizați în traducători autorizați de Ministerul Justiției de la București) a unor acte emise țara în care funcționează ambasada (probabil pentru ca funcționarii din post nu cunosc suficient limba pentru a citii un certificat de naștere, de deces sau de căsătorie)  țin mai degrabă de practicile tâmpe și târzii ale comunismului Ceaușist la care adaugăm în ultimii 20 de ani corupția și nepotismul angajărilor pe posturile Ministerului de Externe Român.

UPDATE:  Cei care vor sa știe cum poate funcționa eficient un stat dintr-un TVA de doar 5% poate vedea la Marius cum se fac traducerile de documente oficiale în Japonia.

PS. Am solicitat precizări, pe Twitter, Ministerului de Externe de la București. Voi adăuga răspunsul primit.

PS2. Dupa ce in perioada alegerilor MAE a fost foarte “activ” pe twitter, se pare ca în ultima vreme le-a pierit pofta de ciripit.

UPDATE: Saptamana trecuta am fost la Paris la sectia consulara pentru a depune dosarul. La cererea mea legitima de a obtine o inregistrare a nasterii am fost intai refuzat si mi-au fost solicitate acte pentru “transcriere”.  In urma insistentelor mele si invocarii prevederilor legale (art 20 legea 119/1996) am primit de la functionar raspunsul “nu sunt consul, nu cunosc” (n.n. legea). Mi-au luat cererea de inregistrare tardiva si copii dupa documentele originale si mmi-au promis ca ma vor contacta.  Nu va spun ca pe geamul de la ghiseu trona un afis sustinand sus si tare ca nu se primesc cereri pentru certificate de nastere, deces si casatorie in urmatoarele 7 zile suficient pentru a descutraja persoanele interesate sa-si depuna dosarul de a astepta 2 ore si jumatate la coada.

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in Agora, ranturi. Bookmark the permalink.

15 Responses to Cât costa cetățenia româna?

  1. Pingback: Înregistrarea nașterii la Ambasada României | Dr.A's Canapé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *