Ci-ne-ma-va-zut – Confucius

Pentru iubitorii de chinezarii si nu numai anul 2010 a adus inca din ianuarie pelicula Confucius. E filmul care n-a reusit sa-l concureze pe Avatar in China in ciuda unei temporare incercari protectioniste a guvernului de la Pekin ceea ce ne confirma ca filozofia n-a devenit inca sport de mase in ciuda revolutiei culturale.

Nascut 2500 de ani inaintea Republicii Populare Chineze, filozoful este declarat parintele instructiei publice. Plin de proverbe (sic) filmul se concentreaza pe doua etape din viata lui Confucius: sfetnicia in regatul Lu si anii de pribegie.  Pentru cei care iau prima oara contact cu biografia personajului, e o interesanta oportunitate de a observa ca filozofii nu au avut viata usoara indiferent ca s-au ocupat cu afacerile de stat in vest sau in est.

Filmul este relizat in dialectul mandarin (cu mici descrieri ale scenelor in limba engleza), cinefilii nevorbitori fiind nevoiti (la data la care scriu acest post: sfarsit de februarie 2010) inca sa mai astepte o subtitrare literara pe masura dialogului. Ceea ce va recomand.

Pentru restul cinefililor o versiune DVDrip cu subtitrari (in chineza) este deja disponibila in locurile obisnuite numai buna de reverificat cunostintele.

Vizionare placuta!

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in cinemavazut. Bookmark the permalink.

One Response to Ci-ne-ma-va-zut – Confucius

  1. Pingback: Doi calugari | Dr.A's Canapé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *