Cum a distrus M$ presa romaneasca

Pe vremuri, una din meseriile penibile dar esențiale în producerea ziarelor era, alături de culegător, corectorul. Pe culegător l-a scos din pâine cam peste tot în lume offsetul modern cu “PC to press”.  Corectorul a rămas însa o meserie la fel  de necesara și penibila pana în zilele noastre. Alfabetizarea si 12 ani de scoală nu reușesc în majoritatea cazurilor sa rezolve problema greșelilor de exprimare fie ea scrisa sau orala. Motiv pentru care proof-reading-ul este și azi un job rezervat celor putini si cu solide cunoștințe gramaticale și de vocabular. Cum profilul asta e din ce în ce mai rar produs de școlile din romania și cum Word are incluse opțiuni de corectare pentru limba romana, menajerii de presa s-au gândit probabil ca pot înlocui cu succes corectorii cu copiști. Succesul presei romanesti de azi s-ar putea sintetiza asa:

presa electronica = copy_paste(gtranslate (EN,RO, google (x)) – source(x)) * M$.Word(autocorrect)

Nu-i de mirare deci zic ca-n romania de azi jurnalismul mondern se poate învață cu egal succes la coada vacii de muls calea lactee. Asa cum 3 ani de experiența pe chat transforma orice gloaba în armăsar (sau PRO-Blogger sau Expert IT).

Sigur ca va pot da exemple. Da nu va dau ca doar le găsiți și voi. Zilnic.

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in Agora. Bookmark the permalink.

3 Responses to Cum a distrus M$ presa romaneasca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *