De ce nu investesc romanii la bursa

Se da următorul text din ZF:

De ce cumpara ZF trafic in turcia ? Pentru ca turcii nu inteleg limba romana

Adrian Cojocar

Se da un dezvoltator imobiliar (da piața aia care si-a redus volumul cu 95%)  care a avut in primele 6 luni  din 2010 venituri (atentie ca-s standarde de contabilitate romanesti) de sapte ori mai mari decat in tot 2009. spre deosebire de concurenta care a avut venituri de 3 ori mai mici 😀 . Sigur, PFA Adrian Cojocar, autorul articolului, desi da informatia ca stocurile sunt sursa acestei cresteri si ar putea probabil observa ca cifra de afaceri a scăzut in 2010 fata de 2009 nu pricepe nimic din dezastrul finaciar in care se afla dezvoltatorii imobiliari cum e si IMOSTRUST IMOTRUST ARAD. O companie care creste stocurile (cu siguranță supraevaluate) intr-o perioada in care toata lumea le reduce si face profit virtual pentru a avea pe ce plăti impozit e un contra-exemplu de bune practici manageriale. In loc sa observe evidentele PFA Adrian Cojocar (ca ziarist nu-l putem numi împotriva evidentei și nici autor ca doar nu-i creația lui) da copy paste dintr-(UPDATE 15.11.2010: Adrian Cojocaru ne-a declarat: “n-am dat copy paste de nicaieri. Imotrust nu a dat un comunicat de presa in toata istoria sa ori nu a ajuns la mine.”)un material de PR al IMOSTRUST IMOTRUST ARAD pe care nimeni nu ar da 1 ban (cu excepția unor angajați bancari bine unși care-i aproba creditele) grăbit sa-l publice la ora 23:52 nu cumva sa o ia înainte “concurenta.” Conform informațiilor oferite public de angajator tizul meu e la 28 de ani absolvent de doua facultăți: Cibernetica si Finante Banci reușind în 5 ani de presa sa ajungă redactorul pe Piete de Capital la “cel mai puternic ziar de business din Romania prin credibilitate, prospetime si exclusivitate a informatiilor, adecvare pe target, tratare in adancime a temelor de business”  asa cum aflam din rate-cardul ziarului.

Revenind la întrebarea din titlu, pai in primul rând pentru ca lipsesc cu desăvârșire (exemplul de mai sus e un tipic) publicațiile care analizeze  activitatea companiilor Românești. Cu o presa “financiara” buna mai degrabă sa concureze “frauda nigeriana” decât sa prezinte corect o informație economica, Romania are șanse minime sa atragă alți investitori decât instituționalii pe piața românească de capital. Nu ca s-ar înghesui instituționalii sa învestească într-o piață cu lichiditate extrem de redusa. In lipsa acestui public de cetățeni romani interesați, ideea MEDIAPRO ca marketarea unui portal de anunțuri de mica publicitate pentru agențiile de PR cum e ZF ca “portal de business” si-ar găsi un public în romania e cel putin fantezista. Prosti sub și la nivelul ălora pe care ii angajează Ziarul Financiar sa producă articole  nu devin veci investitori mai mult de câteva luni funcție de banii pe care ii au de spart.

In randul doi pentru ca firmele de brokeraj cum e de exemplu  BT SECURITIES angajează cetățeni si cetățence ca Oana Ghergus si Cristina Crisan pe post de Asistent Manager si respectiv Analist Tehnic pentru a le oferi clientilor un “produs zilnic (în limba română) prin care se urmăreşte o informare cât mai completă asupra evoluţiei de pe piaţa autohtonă şi pieţele internaţionale. “ produs ce cuprinde intre altele, din nou conform BT SECURITIES, “principalele ştiri financiare ale zilei,” intre care doua stiri principale pentru 25 august s-a aflat si cea citata mai sus.
Declarație de Interese: Nu dețin acțiuni la nici una din companiile menționate în articol sau la competitori ai acestora.

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in economie. Bookmark the permalink.

17 Responses to De ce nu investesc romanii la bursa

 1. Mikael says:

  da, da’ pozeaza cu mainile-n brau si cu-n zambet amar pe buze. e de viitor pokemonu’ asta mic!

 2. Dr.A says:

  @Mikael
  O sa fie Pokemon cand i s-or lungii urechile de foame, ca de la urecheala mea nu are cum sa i se traga.

 3. Mari says:

  Offtopic: 2 x La Mulți Ani de Sf. Adrian! Multă sănătate, iubire și lumină pe calea cunoașterii. 🙂
  Cheers!

 4. Mari says:

  Să creşteţi mari!

  Am observat noi headere cu plante și peisaje, sunt faine. 🙂

 5. Adrian says:

  In primul rand ca afacerile Imotrust au crescut de 5 ori in S1 , nu au SCAZUT asa cum ai indus tu populatia in eroare ca sa demonstrezi ca sunt eu prost si ii pun pe oameni sa ia decizii gresite. In al doilea rand acolo sunt niste simple rezultate NICIO recomandare de investitii. Fiecare are cap sa-l foloseasca.
  Ai facut un material intreg despre mine plecand de la niste date exact pe dos si complet gresite. Noroc ca mai avem valori ca tine ca nu stiu ce ne faceam cu afonii astia de ziaristi nenorociti.
  Ca am preluat informatiile dintr-un comunicat ai presupus total eronat, se vede ca n-ai nicio treaba cu bursa si modul de raportare a rezultatelor.
  In ultimul rand, daca te uiti, toate stirile care intra a doua zi in ziar sunt postate pe site inainte de ora 12:00 noaptea.
  Daca ai facut o greseala te iert de data asta. Alta data te dau direct in judecata pentru calomnie. Si ZF sigur te da in judecata ca ai preluat stiri de pe site fara sa le ceri acordul.

 6. Adrian says:

  Nu. Baga comentariul meu de mai sus in materialul tau la sfarsit pentru ca tu te joci cu imaginea si cu cariera mea. Poate ai si tu dreptate undeva dar nu ti-ai gasit persoana potrivita. Si sa stii, asa pentru tine, ca facem si analize, aia era o stire scurta (bref) dupa rezultate, un fel de flash note. Sa-mi arati mie ziar care are 3 insi pe departament piete de capital si care se descurca mai bine in a umple zilnic, o sa repet: zilnic, 2 pagini cu materiale pe gustul vostru, al investitorilor stiutori. Din tara sau strainatate. Sunt curios.

  • Dr.A says:

   Scopul ziaristilor nu-i sa umple pagini chiar daca din redactie asa pare. Cu imaginea si cariera ta te joci singur atunci cand semnezi texte ca si cel de mai sus desi la varsta ta nu e un capat de tara. In romania zic. Materialul ala de umplut pagina si pe care il numesti bref a fost preluat de o gramada de site-uri. Fiind societati cotate la bursa, materialul a fost distribuit clientilor si de secretarele din SVM-uri (nu, nici acolo nu au oameni care sa verifice ce le iese din mana).

 7. Dr.A says:

  @Adrian
  Presupunand ca ai fi cine pretinzi ca esti:
  – Te-ai trezit in noiembrie sa raspunzi la un articol din august ?
  – Daca ai privi toate cifrele raportate si nu doar comunicatul de PR al societatii nu ai mai insista cu prostia asta. Afacerile au “crescut de 5 ori” e o afirmatie cam asa cum va creste voua numarul cititorilor cu fiecare scadere de tiraj 🙂 . Asa cum explicam in august, faptul ca au finalizat o constructie si o pun “pe stoc” nu inseamna neaparat ca le-a crescut afacerea. Poate da bine eventual la resalonarea unor credite da nu-i semn de sanatate.
  -Materialul nu-i despre tine. E daca doresti despre lipsa presei economice in Romania cu un articol (poate e mult spus articol) de Adrian Cojocaru analizat in mod concret pentru exemplificare.
  -Treaba ziaristilor economici nu-i sa publice sub semnatura niste cifre, care oricum sunt publice, la gramada. Treaba lor e, daca vrei, sa puna cifrele in context. Contextul in care le-a pus autorul articolului e rau intentionat fata cu interesul cititorilor.
  – Daca nu e bazat pe un test scris de agentia de PR a Imotrust si nici “publireportaj” nu e atunci e o intamplare pentru ca are toate “calitatile” si defectele specifice.
  – Sigur ca articolole au fost scrise ziua dar e la moda sa le publici noaptea. Ce rost are sa pui ora daca nu e ora la care a fost scris articolul ?
  – Daca ai bani de timbre te astept sa ma citezi 😀 . Intre timp pune mana pe codul civil si vezi cu ce se mananca calomnia.

 8. Adrian says:

  Nu m-am trezit acu. Ca doar nu stau eu pe toate blogurile sa citesc toate prostiile voastre. Acu am vazut.
  “Prosti sub și la nivelul ălora pe care ii angajează Ziarul Financiar”. Daca asta nu e calomnie nu stiu ce e.

  Stirile scurte au rolul lor sa le citeasca managerii la o cafea de dimineatza sa vada ce face concurenta sau sa atraga atentia si oamenii sa cerceteze mai departe despre ce este vorba (iti intrebi brokerul, citesti o analiza de la casa ta de brokeraj despre compania respectiva).

  Tu ai luat o stire de 800 de semne si ai dat-o exemplu ca si analiza si ne-ai batjocorit. Asta e calomnie. Sunt analize si de 20.000 de semne in ZF pe larg. Una din aia de ce n-ai luat ca exemplu ?

  • Dr.A says:

   Daca nu poti fi precis in 800 de semne n-are rost sa te obosesti cu 20000.
   Cand oameni isi dau cu muci in fasole, sa le atragi atentia inseamna sa-i ajuti nu sa-i batjocoresti. Eu nu mai citesc ZF de ani buni dar cineva mi-a atras atentia asupra “articolului” la vremea respectiva. Gainile care nasc pui vii si societatile imobiliare care cresc in plin crah atrag atentia chiar daca nu rezista analizei unui ochi critic.

 9. Adrian says:

  Cum am zis, vreau primul meu raspuns imediat dupa material, ca asa-i in tenis. E despre mine atat timp cat pui articolul si mai ales POZA mea acolo.

  • Dr.A says:

   Aici comentariile se pun in ordinea cronologica in care au fost postate. Fara exceptii. Nu se cenzureaza deci poti scrie ce doresti. Sunt anonime pentru cei care doresc deci poti pretinde ca esti cine vrei.

   Daca ai argumente solide ca ceva din artocol e gresit pot face un update si sa includ argumentele tale. Da de ce nu semnezi si tu cu: numele complet, cu o adresa e-mail profesionala, de pe un IP de la ziar, ca sa stiu si eu ca nu pun comentariile unui troll in articol? Ar trebui sa fi obisnuit cu procesul de verificarea a surselor.

 10. Adrian Cojocar says:

  “Sigur, PFA Adrian Cojocar, autorul articolului, desi da informatia ca stocurile sunt sursa acestei cresteri si ar putea probabil observa ca cifra de afaceri a scăzut in 2010 fata de 2009 nu pricepe nimic din dezastrul finaciar in care se afla dezvoltatorii imobiliari cum e si IMOSTRUST.” – afacerile au crescut, nu are sens fraza.

  Ai scris gresit numele companiei : Este Imotrust nu Imostrust.

  n-am dat copy paste de nicaieri. Imotrust nu a dat un comunicat de presa in toata istoria sa ori nu a ajuns la mine.

  aia nu e nicio analiza, e o simpla stire cu rezultatele. In ZF apar dupa data aia materiale cu Imotrust mai detaliate cu comentarii de la conducere etc. Exista o intreaga arhiva pe care poti s-o folosesti sa cauti informatii despre companii.

  Nu e reclama, companiile vin cu bune si cu rele, exemplu :
  http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/cum-a-ratat-imotrust-vanzarea-unui-teren-de-7-4-mil-euro-4454301
  – se explica acolo : audit cu rezerve, anulare de venituri din situatiile financiare.
  http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/paradoxul-alro-productia-creste-pretul-aluminiului-creste-dolarul-creste-dar-profitul-scade-6931130
  http://www.zf.ro/zf-24/lovitura-pentru-lichiditatile-impact-compania-trebuie-sa-ramburseze-obligatiuni-de-8-6-mil-euro-saptamana-viitoare-3822848

  Deci ai gresit 1000 de lucruri asa ca vreau drept la replica pus sub material

  • Dr.A says:

   L-am gresit eu numele dar l-ai gresit si tu. (vezi poza).
   Tu imi declari ca nu-i copy paste dintr-un material de PR asa ca eu te citez la locul respectiv.
   Nu dai rezultatele brute. Le compari cu cele de anul trecut si cu cele ale unei alte societati. Asta presupune ca ai facut tu o “analiza”.

 11. Adrian Cojocar says:

  Modifica si faptul ca afacerile au crescut acolo, nu au scazut, in al doilea paragraf sau scoate-o pentru ca este o minciuna si te las in plata domnului.
  Alta data poate ma contactezi si pe mine inainte sa scuipi cu seminte la colt de strada.

 12. Dr.A says:

  @Adrian Cojocar
  Cata vreme nu-s obraznici, prostilor le poti gasi utilitatea ca material didactic.
  Prezenta ta aici nu se mai justifica.

Leave a Reply

Your email address will not be published.