De ce nu investesc romanii la bursa

Se da următorul text din ZF:

De ce cumpara ZF trafic in turcia ? Pentru ca turcii nu inteleg limba romana

Adrian Cojocar

Se da un dezvoltator imobiliar (da piața aia care si-a redus volumul cu 95%)  care a avut in primele 6 luni  din 2010 venituri (atentie ca-s standarde de contabilitate romanesti) de sapte ori mai mari decat in tot 2009. spre deosebire de concurenta care a avut venituri de 3 ori mai mici 😀 . Sigur, PFA Adrian Cojocar, autorul articolului, desi da informatia ca stocurile sunt sursa acestei cresteri si ar putea probabil observa ca cifra de afaceri a scăzut in 2010 fata de 2009 nu pricepe nimic din dezastrul finaciar in care se afla dezvoltatorii imobiliari cum e si IMOSTRUST IMOTRUST ARAD. O companie care creste stocurile (cu siguranță supraevaluate) intr-o perioada in care toata lumea le reduce si face profit virtual pentru a avea pe ce plăti impozit e un contra-exemplu de bune practici manageriale. In loc sa observe evidentele PFA Adrian Cojocar (ca ziarist nu-l putem numi împotriva evidentei și nici autor ca doar nu-i creația lui) da copy paste dintr-(UPDATE 15.11.2010: Adrian Cojocaru ne-a declarat: “n-am dat copy paste de nicaieri. Imotrust nu a dat un comunicat de presa in toata istoria sa ori nu a ajuns la mine.”)un material de PR al IMOSTRUST IMOTRUST ARAD pe care nimeni nu ar da 1 ban (cu excepția unor angajați bancari bine unși care-i aproba creditele) grăbit sa-l publice la ora 23:52 nu cumva sa o ia înainte “concurenta.” Conform informațiilor oferite public de angajator tizul meu e la 28 de ani absolvent de doua facultăți: Cibernetica si Finante Banci reușind în 5 ani de presa sa ajungă redactorul pe Piete de Capital la “cel mai puternic ziar de business din Romania prin credibilitate, prospetime si exclusivitate a informatiilor, adecvare pe target, tratare in adancime a temelor de business”  asa cum aflam din rate-cardul ziarului.

Revenind la întrebarea din titlu, pai in primul rând pentru ca lipsesc cu desăvârșire (exemplul de mai sus e un tipic) publicațiile care analizeze  activitatea companiilor Românești. Cu o presa “financiara” buna mai degrabă sa concureze “frauda nigeriana” decât sa prezinte corect o informație economica, Romania are șanse minime sa atragă alți investitori decât instituționalii pe piața românească de capital. Nu ca s-ar înghesui instituționalii sa învestească într-o piață cu lichiditate extrem de redusa. In lipsa acestui public de cetățeni romani interesați, ideea MEDIAPRO ca marketarea unui portal de anunțuri de mica publicitate pentru agențiile de PR cum e ZF ca “portal de business” si-ar găsi un public în romania e cel putin fantezista. Prosti sub și la nivelul ălora pe care ii angajează Ziarul Financiar sa producă articole  nu devin veci investitori mai mult de câteva luni funcție de banii pe care ii au de spart.

In randul doi pentru ca firmele de brokeraj cum e de exemplu  BT SECURITIES angajează cetățeni si cetățence ca Oana Ghergus si Cristina Crisan pe post de Asistent Manager si respectiv Analist Tehnic pentru a le oferi clientilor un “produs zilnic (în limba română) prin care se urmăreşte o informare cât mai completă asupra evoluţiei de pe piaţa autohtonă şi pieţele internaţionale. “ produs ce cuprinde intre altele, din nou conform BT SECURITIES, “principalele ştiri financiare ale zilei,” intre care doua stiri principale pentru 25 august s-a aflat si cea citata mai sus.
Declarație de Interese: Nu dețin acțiuni la nici una din companiile menționate în articol sau la competitori ai acestora.

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in economie. Bookmark the permalink.

17 Responses to De ce nu investesc romanii la bursa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *