Ce ne spune rata de promovare la bacalaureat

Dupa ce am prezentat pe indelete mediile obtinute la bac de fiecare din specializarile liceelor din Romania, sa incercam sa vedem ce ne spune rata de promovare pe specializari. In figura de mai jos aveti graficul distributiei ratei de promovare la cele 6849 de sectii/specializari ale liceelor din Romania promotia 2011.

Distributia ratei de promovare Bacalaureat 2011 la cele 6849 specializari

Figura 1 Distributia ratei de promovare Bacalaureat 2011 la cele 6849 specializari

Ce se observa e ca specializarile sunt mai degraba impartite in specializari care conduc la obtinerea unei diplome de Bacalaureat si specializari care garanteza insuccesul la bacalaureat.

E surprinzator de observat numarul semnificativ de sectii/specializari la care nimeni nu a obtinut diploma de bacalaureat: 1981 (reprezentand 29% din numarul de sectii) sectii care au format 25081 elevi (12%). Faptul ce majoritatea  acestora se regasesc in fostele scoli profesionale ne arata ca incercarea de cosmetizare a acestora in “Licee” si falsa speranta data ca pot oferi o curricula echivalenta nu au reusit nici macar sa aiba un efect placebo.  O analiza pe fond ar trebui facuta aici. Deprinderea unei meseri este doar unul din obiectivele acestor unitati de invatamant. E discutabil in ce masura elevii au deprins meseria respectiva atata vreme cat abilitatea lor de a invata si cadrelor didactice de a le transmite un nivel minim de cunostinte e zero. E de asemenea clar ca la o medie de 12 elevi pe specializare atentia pe care un profesor ar putea sa o acorde acestor elevi e cel putin dubla comparativ cu efectivele uzuale intr-o clasa de liceu.

Problema e cu atat mai spinoasa cu cat de ani buni se discuta in romania de lipsa “meseriasilor”, a muncitorilor calificati. In general se spune ca au plecat din tara. In realitate ar trebui observat ca sistemul care ar trebui sa-i formeze a disparut si asta probabil de ani buni.

Figura 2 ne arata ca 33% din elevi (70.000) sunt intr-o structura educativa care nu ofera o rata de reusita la bacalaureat peste 10%.

Distributia elevilor pe specialitati functie de rata de promovare

Figura 2 Distributia elevilor pe specialitati functie de rata de promovare

UPDATE 19.07.2011: Din cele 6849 de specializari peste 1000 au sub 5 elevi participanti. Se poate presupune ca sunt in general specializari desfintate si ca elevi din promotii anterioare au fost inscrisi acolo. Acesti elevi, cu putine exceptii, si-au picat BAC-ul din nou contribuind la numarul mare de specializari cu promovare 0%. Acest lucru impacteaza si considerentele asupre numarului mediu de elevi/specializare. Aceste considerente nu influenteaza observatia asupre numarului mare de elevi aflati in filiere fara sanse de reusita la Bacalaureat.

Datele au fost extrase din rezultatele finale la Examenul de Bacalaureat 2011 publicate de pe site-ul MEN. Calculul ratei promovarii s-a facut pe specializari. (Data mining: Diana Coman)

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in Agora, educatie, logos and tagged , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Ce ne spune rata de promovare la bacalaureat

  1. Pingback: Ce s-a aflat din datele de la Bac (vedere de ansamblu) in Cuvintele Dianei

  2. Pingback: Influenta promotiilor anterioare asupra rezultatelor la Bacalaureat in 2011 | | Dr.A's CanapéDr.A's Canapé

  3. Pingback: Ce specializari te pregatesc mai bine pentru bacalaureat | | Dr.A's CanapéDr.A's Canapé

  4. Pingback: Nesimtirea la romani pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu.

  5. Pingback: Rezultatele promotiei 2012 la Bacalaureat | Dr.A's Canapé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *