Ce ne spune rata de promovare la bacalaureat

Dupa ce am prezentat pe indelete mediile obtinute la bac de fiecare din specializarile liceelor din Romania, sa incercam sa vedem ce ne spune rata de promovare pe specializari. In figura de mai jos aveti graficul distributiei ratei de promovare la cele 6849 de sectii/specializari ale liceelor din Romania promotia 2011.

Distributia ratei de promovare Bacalaureat 2011 la cele 6849 specializari

Figura 1 Distributia ratei de promovare Bacalaureat 2011 la cele 6849 specializari

Ce se observa e ca specializarile sunt mai degraba impartite in specializari care conduc la obtinerea unei diplome de Bacalaureat si specializari care garanteza insuccesul la bacalaureat.

E surprinzator de observat numarul semnificativ de sectii/specializari la care nimeni nu a obtinut diploma de bacalaureat: 1981 (reprezentand 29% din numarul de sectii) sectii care au format 25081 elevi (12%). Faptul ce majoritatea  acestora se regasesc in fostele scoli profesionale ne arata ca incercarea de cosmetizare a acestora in “Licee” si falsa speranta data ca pot oferi o curricula echivalenta nu au reusit nici macar sa aiba un efect placebo.  O analiza pe fond ar trebui facuta aici. Deprinderea unei meseri este doar unul din obiectivele acestor unitati de invatamant. E discutabil in ce masura elevii au deprins meseria respectiva atata vreme cat abilitatea lor de a invata si cadrelor didactice de a le transmite un nivel minim de cunostinte e zero. E de asemenea clar ca la o medie de 12 elevi pe specializare atentia pe care un profesor ar putea sa o acorde acestor elevi e cel putin dubla comparativ cu efectivele uzuale intr-o clasa de liceu.

Problema e cu atat mai spinoasa cu cat de ani buni se discuta in romania de lipsa “meseriasilor”, a muncitorilor calificati. In general se spune ca au plecat din tara. In realitate ar trebui observat ca sistemul care ar trebui sa-i formeze a disparut si asta probabil de ani buni.

Figura 2 ne arata ca 33% din elevi (70.000) sunt intr-o structura educativa care nu ofera o rata de reusita la bacalaureat peste 10%.

Distributia elevilor pe specialitati functie de rata de promovare

Figura 2 Distributia elevilor pe specialitati functie de rata de promovare

UPDATE 19.07.2011: Din cele 6849 de specializari peste 1000 au sub 5 elevi participanti. Se poate presupune ca sunt in general specializari desfintate si ca elevi din promotii anterioare au fost inscrisi acolo. Acesti elevi, cu putine exceptii, si-au picat BAC-ul din nou contribuind la numarul mare de specializari cu promovare 0%. Acest lucru impacteaza si considerentele asupre numarului mediu de elevi/specializare. Aceste considerente nu influenteaza observatia asupre numarului mare de elevi aflati in filiere fara sanse de reusita la Bacalaureat.

Datele au fost extrase din rezultatele finale la Examenul de Bacalaureat 2011 publicate de pe site-ul MEN. Calculul ratei promovarii s-a facut pe specializari. (Data mining: Diana Coman)

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in Agora, educatie, logos and tagged , . Bookmark the permalink.

13 Responses to Ce ne spune rata de promovare la bacalaureat

 1. Excelent articol.

  Realitatea subiacenta este probabil ca singura meserie pentru care-s formati acei 12% dintre adolescenti este puscaria – chestie dureros subliniata de exemplu de apropierea intre numarul de detinuti care revin pe cap de gardian si numarul de “elevi” pe cap de “profesor” in acest “sistem de invatamint”.

 2. Dr.A says:

  Nu stiu daca ne permitem sa intretinem 12% din populatie sub forma de puscariasi si 1% pe post de gardieni. Ce nu trebuie uitat e ca la bacalaureat nu ajunge toati cei 229405 de tineri care implinesc 18 ani anual ci cu vreo 8% mai putini.
  20% din tineri nu au oportunitatea sa faca studii in conditii care sa le asigure sanse macar minime la bacalaureat. Poti spune ca sunt interzisi de educatie.
  Mie asta imi pare mult si scump pentru viitor.

 3. Daca aduni toate caderile mai ca-ti iese de-o a doua masina, ca-n bancu’ ala.

 4. Era ceva ca vin francezii de la Renault, instaleaza fabrica la Colibasi, fac traininguri, alea, alea. Vin alta echipa de la Citroen, instaleaza fabrica la Craiova, traininguri, etc. Dupa o vreme ramin romanii sa se descurce cu problemele.

  Dupa inca o vreme se intorc specialistii francezi, studiaza fluxul de productie, si din caderile tehnologice mai asambleaza inca o masina, la fiecare masina produsa. Care a doua masina mergea ceva mai bine decit prima.

 5. Dr.A says:

  Mnoa da de ce zici ca-i banc ? In europa de vest se arunca mancare cu care s-ar putea hrani inca doua europe in africa. 😉

 6. Pingback: Ce s-a aflat din datele de la Bac (vedere de ansamblu) in Cuvintele Dianei

 7. Pingback: Influenta promotiilor anterioare asupra rezultatelor la Bacalaureat in 2011 | | Dr.A's CanapéDr.A's Canapé

 8. Pingback: Ce specializari te pregatesc mai bine pentru bacalaureat | | Dr.A's CanapéDr.A's Canapé

 9. MQ says:

  Acum, e foarte discutabil si daca un “tehnician faientar” are nevoie de integrale pentru a-si face meseria.

 10. Dr.A says:

  @MQ
  Diploma de bacalaureat nu-ti garanteaza in nici ca un fel ca un cetatean care o detine stie sa rezolve integrale pentru ca majoritatea bizonilor chiar nu au nevoie de integrale cat traiesc si deci nu asta e rolul examenului.
  Pe de alta parte e foarte util sa stii cand angajezi un tehnician daca e o persoana serioasa, constiincioasa, care e capabila sa execute lucrarile conform proiectului. Eventual ca la o adica e capabil intelectual sa invete ceva tehnici noi care in timp apar in profesia lui. Unul care scoate o medie sub 6 la bacalaureat cu siguranta nu are aceste calitati si va fi garantat un prost tehnician.
  Scoala are rostul de a forma “clasa muncitoare”. Notarea la scola si la examene cum e BAC-ul de exemplu iti arata cat e de muncitoare nu cat e de inteligenta. In Romania nu prea e.

 11. Pingback: Nesimtirea la romani pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu.

 12. Pingback: Rezultatele promotiei 2012 la Bacalaureat | Dr.A's Canapé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *