Ce specializari te pregatesc mai bine pentru bacalaureat

Dupa discutiile despre preferinte si reputatia liceelor si in continuarea discutiei despre specializarile care nu conduc nicaieri, am selectionat pentru discutia asta primele 5 specializari in liceele din Romania si am calculat contributia lor la distributia ratei de promovare. Asa cum ne asteptam, liceele profesionale ce pregatesc acum “tehnicieni in ..” au o contributie semnificativa prin numarul de discipline fara rezultat.

promovarea pe specializari

promovarea pe specializari

Au ramas in afara liceele de arte, sport, pedagogice si de teologie din cauza numarului mic.

Desi la admitere cu cele mai mari medii se intra la Matematica-Informatica se pare ca filologia asigura cel mai bine trecerea BAC-ului.

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in educatie, logos and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Ce specializari te pregatesc mai bine pentru bacalaureat

 1. Pingback: Ce ne spune rata de promovare la bacalaureat | Dr.A's Canapé

 2. Pingback: Cele mai bune specializari Matematica-Informatica | Dr.A's Canapé

 3. Lucian Ancu says:

  Intrebare: cum ai facut normalizarea? Cred ca ar avea un sens mai mare o normalizare pe specializare si prezentarea datelor ca bare alaturate (nu insumate)! Atunci s-ar vedea mai bine procentual pe fiecare specializare si diferentele dintre ele.

 4. Dr.A says:

  @Lucian Ancu
  Au fost 6849 specializari (considerand cate una pentru fiecare liceu). Am grupat aceleasi specializari de la toate licee si am facut histograma pe rata probabilitatii pentru fiecare. Barele reprezinta procentual din cele 6890 cate au avut promovabilitatea respectiva cu contributia fiecareia din cele 5 specializari in culori.

  Poate ar trebui normalizate cu numarul de elevi pe care specialitatea le-a adus la bac dar cum nu-s expert in statistica nu stiu ce functie excel/calc sa folosesc pentru a combina frecuency cu o amplitudine pentru fiecare punct. Sa o fac de mana mi-e lene.
  Corespondenta intre numarul de specializari si nr de elevi se vede aici: http://blog.adrian.mihalcioiu.ro/2011/ce-ne-spune-rata-de-promovare-la-bacalaureat.html

 5. Pingback: Ce s-a aflat din datele de la Bac (vedere de ansamblu) in Cuvintele Dianei

 6. Pingback: Influenta promotiilor anterioare asupra rezultatelor la Bacalaureat in 2011 | | Dr.A's CanapéDr.A's Canapé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *