Fukushima Dai-ichi

Fukushima Dai-ichi este una din cele mai mari centrale nucleare din lume cu o putere instalata de 4.7GW. La doar 11 km se afla Fukushima dai-ni 4.4GW. Cele doua centrale sunt in stare de alerta nucleara dupa ce sistemele de racire au incetat sa functioneze. Pe langa reactoare, bazinele de coleactare/racire a reziduurilor nucleare sunt si ele in pericol in lipsa unei alimentari continue cu energie.
Explozia care a distrus cladirea reactorului nr 1 este semnul vizibil ca situatia a scapat de sub control.

[update2 18:17] O poza pusa la dispozitie de TEPCO ne arata starea actuala a cladirii:

tepco fukushima daiichi after explosion

tepco fukushima daiichi after explosion

Probabil singura masura la indemana este folosirea imediata a pastilelor de iodura de potasiu (potassium iodide, ヨウ化カリウム). Din pacate in Japonia accesul la iodura de potasiu necesita recomandarea medicului astfel ca pana la recunoasterea oficiala de catre guvern a incidentului accesul la tratamentul preventiv e imposibil..

Update: BBC ne reaminteste ca TEPCO, societatea care administreaza reactoarele are o lunga traditie in musamalizarea accidentelor la centralele nucleare:

Tepco itself has been implicated in a series of cover-ups down the years. In 2002, the chairman and four other executives resigned, suspected of having falsified safety records at Tepco power stations. Further examples of falsification were identified in 2006 and 2007.

Update 3: Aflam din Le Figaro: “Le réacteur de Fukushima Daiichi 1 devait être fermé le mois dernier mais les autorités japonaises avaient prolongé son permis d’exploitation de 10 ans” (reactorul trebuia inchis luna trecuta dar autoritatile i-au prelungit autorizatia de exploatare cu 10 ani)

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in Agora, tehnologie, video blog. Bookmark the permalink.

6 Responses to Fukushima Dai-ichi

  1. Pingback: Riscul nuclear al ecologiei | Dr.A's Canapé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *