Definitie pictorial

Incerc sa definesc cuvantul “pictorial” in limba romana.

pictoriál (-ri-al) s. n., pl. pictoriále
Apare in Dic?ionar ortografic, ortoepic ?i morfologic al limbii române, edi?ia a II-a, Editura Univers Enciclopedic, 2005

Cateva date:
Substantiv neutru, neologism

In engleza

  • a periodical (magazine or newspaper) containing many pictures;
  • from Latin pict?rius, from pictor, painter
  • sensul pare diferit de uzul curent in limba romana (cele 500.000 pagini indexate de google in limba romana cu acest cuvant):

  • Pluralul: “pictorialesau “pictorialuri” ?
    Posibila definitie:

    • Set de fotografii, pe toata pagina, minim 4, maxim 16 -17, cu tema data.
    • Subiectul fotografiilor este o persoana sau mai multe
    • numar de fotografii facute in scopul distribuirii lor comerciale, de aceeasi echipa cu aceleasi aparate in acelasi loc in aceeasi zi/secventa temporala
    • in general exista o coerenta de subiect, dar ea poate lipsi, sau poate fi oferita de diverse surse, aceeasi femeie nuda, aceeasi casa de mahar, aceeasi marca de masina etc.
    Astept ajutor, prin comentariile voastre. Obiectivul este de a strange suficiente informatii pentru un articol/definitie in wikipedia.ro
  • About Dr.A

    Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
    This entry was posted in Agora. Bookmark the permalink.

    14 Responses to Definitie pictorial

    1. R.R says:

      plural – pictoriale
      subiectul fotografiilor este una sau mai multe persoane

    2. E important sa existe o tema ? Dar o poveste ?

    3. Pictorial este ceea ce in limba engleza se numeste “set”, adica, un numar de fotografii facute in scopul distribuirii lor comerciale, de aceeasi echipa cu aceleasi aparate in acelasi loc in aceeasi zi.

      In general exista o coerenta de subiect, dar ea poate lipsi, sau poate fi oferita de diverse surse, aceeasi femeie nuda, aceeasi casa de mahar, aceeasi marca de masina etc

    4. @Mircea Popescu
      Daca e realizat in zile succesive nu mai e pictorial ?

      Exista o diferenta intre un set de 3 fotografii facute separat cu fiecare dintre membrii unei formatii rock, si un set de 3 fotografii in care apar impreuna ? Sunt amandoua pictoriale ?

    5. Daca-s facute in zile diferite, sunt doua pictoriale, si in general se numeroteaza, ori isi primesc data. Pictorialul 1, pictorialul din 22 martie.

      Nu conteaza daca-s toti in poza sau fiecare pe rand. Atata timp cat pozele au fost realizate cum am descris, sunt toate acelasi pictorial, primele trei si-a patra impreuna. Altfel, nu.

    6. Eu ma gandeam la pictorialele “Sports Illustrated” sau “Playboy” care probabil sunt facute intr-o locatie exotica pe parcursul catorva zile.

      Conditionarea temporala imi pare excesiv restrictiva . Ai vreo referinta ?

    7. Pai in limba romana nu exista nici macar articol in wikipedia, ce referinta poci sa am ?

      Pot eventual sa incerc s-o explic rational : daca shoot-ul e programat pe un numar de zile, e improbabil ca exact aceleasi echipe de tehnicieni, modele, agenti etc sa fie de fata. Poti tu spune ca un chef in ziua 2, la care sunt prezenti intre una si doua treimi din oamenii prezenti in ziua 1, este “acelasi chef” ?

      Cheful se termina cand se merge la culcare, si incepe cand se aduna lumea. Pictorialele, la fel. Un pictorial se delimiteaza asa in mod natural, ca unitate de masura a vietii/muncii.

    8. Pai daca era un articol sau o definitie undeva disponibila crezi ca ma mai straduiam cu asta ?

      Cand intreb de referinte, ma refer la oaresce manuale de fotografie noi aparute in limba romana … sau cursuri la jurnalism …

      Sunt de acord cu tine ca subiectul si fotograful trebuie sa se mentina. Imi pare si mie evident. Din ce am vazut eu se lucreaza la casele mari cu o locatie (eventual speciala) unde se trag munti de poze timp de cateva ore/zile, din care se aleg cateva pentru pictorial, probabil dupa o oaresce logica si gust de catre fotograf sau editor.

    9. Cred ca are loc o confuzie din ratiuni de economice. Tot muntele ala de poze, rezultatul zilei de munca, e pictorialul.

      Pe urma, oamenii aleg din el ce-i de dat pe glossy, sau pe unde. Selectiei respective i se spune “asta-i pictorialul”, in articol, se omite ca asta nu-i tot pictorialul, doar ce-i mai de acatarii in el. Cam la fel ca atunci cand omul isi face un CV, scrie astea-s realizarile mele, chit ca nu-s toate, omu’ o realizat si-un herpes la un moment dat dar nu l-o trecut in lista.

      Cititorul isi formeaza ideea ca pictorialu-i atunci selectia, ca el asta vede numit asa.

    10. kittynel says:

      uite aici pictorialul meu 🙂 http://kittynel.wordpress.com/

    11. R.R says:

      Am nimerit la spartul targului. Doctore pune si tu plugin de abonare comentarii. Stie Mircea de care. Uit chestii. Uit si chestii importante precum aceasta.

      http://en.wikipedia.org/wiki/Photo_shoot

      Mircea are dreptate insa unele pictoriale dureaza si 3 zile. Depinde de echipa si conditii si numar de fotografii cerute. Un pictorial are minim 4 pagini de revista. full page. Maxim 16 -17.

    12. Pingback: Iubeste-te pe tine insuti | Dr.A's Canapé

    13. Pingback: Dictionarul | | Dr.A's CanapéDr.A's Canapé

    14. Pingback: Dolibarr: un CRM ERP open source | | Dr.A's CanapéDr.A's Canapé

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *