Comentez

Am prostul obicei sa las comentarii atunci cand vizitez bloguri si imi place subiectul: pe fond sau in forma. Se intampla rar sa fie subiectul si interesant si perfect rotund de sa nu-i poti pune nici virgule. Caz in care, cu totul exceptional, imi tai un deget ca sa las macar de o exclamatie sincera. Un astfel de subiect perfect rotund e perfect adecvat unei definitii de dictionar si total neadecvat unei postari de blog dintr-un motiv evident si anume: nu favorizeaza dialogul. Cand esti capabil sa tratezi rotund subiectul intelegi cu usurinta ca nu-i locul lui pe un blog. Degete, am in continuare 20.

In ce priveste comentariile: le semnez in clar nu din mandria cainelui care a gasit un copac nou in cartier si vrea sa-si marcheze teritoriul ci din respect pentru partenerul de conversatie; cum ar veni: suni pe cineva si te prezinti inainte de a incepe conversatia. Asta nu inseamna ca nu accept pe blogul meu comentarii absolut anonime.  Le accept din motivul pentru care evit sa comentez acolo unde sunt “obligat” sa ma inregistrez: libertatea nu exista decat acolo unde nu trebuie nici demonstrata nici aparata.

Despre forma comentariilor ar fi multe de spus. Incerc intai de toate sa ma incadrez in stilul autorului. E gradina lui, clubul lui, sunt regulile sale. Teme serioase tratate pe ton serios primesc comentarii pe masura putintei mele. Ma incadrez in atmosfera din curtoazie si nu din obligatie. Dimensiunea comentariului nu ar trebui, politicos,  sa depaseasca 10% din lungimea postarii. Daca tonul autorului si subiectul cheama la glume consider (auto)ironia fina (la subiect sau la autor) ca fiind acceptabila dar numai cu dublu inteles. Pentru cine nu o gusta sau nu o pricepe e mereu la dispozitie “in clar” sensul aseptic. In conversatie limitele (auto)ironiei se joaca in general la masa dialogului. Daca dialogul nu este punctul forte al interlocutorului cedez primul si imi dau BAN. Avem fiecare lucruri mai bune de facut.

Se intampla uneori sa gresesc. Caz in care imi cer scuze. E un risc asumat si in general bine controlat: nimanui nu-i face mare placere sa-si recunoasca greseli (mai mult sau mai putin imaginare).

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in Agora, logos and tagged . Bookmark the permalink.

33 Responses to Comentez

 1. MILF says:

  tradu asta printr-un exemplu. cum ar fi comentariile de la postul meu 🙂

 2. MILF says:

  lasa bre, am si uitat despre ce vorbeai aci. m-a acaparat total criptograma aia.

 3. MILF says:

  aoleu, asa celebru esti? =))

 4. MILF says:

  te felicitam mai repede, da merge netu’ prost :)) serios, acu inteleg de ce nu te intelegeam – nu pricepe greuceanu haiku-urile

 5. Lungimea postariI ma turcule care esti tu.

  Cat despre la obiect : eu sunt din scoala celor ce-si incearca interlocutorii. Uneori omul se supara, si eu ma bucur ca am mai taiat un prost de pe lista. Alteori raspunde si eu ma bucur c-am mai gasit unu’ cu care sa ma cert in voie. Pana la urma, chestie de gust, n-avem o infinitate de timp la dispozitie pe lumea asta.

 6. Sunt chestii care ne plac chiar de nu le pricepem. gen milf

 7. @Mircea Popescu
  unI alta treaba n-are decat sa verifice ce greseli ortopedice i #haded. Uite: corectez cu rosu da sa nu vii sa-mi zici pe urma ca are peste 500 de semne si iar nu intra la concurs!

  Da tu de unde stii ca n-avem timp?

 8. cipslim says:

  E ideala situatia pe care o descrii insa foarte departe de ce se intampla de fapt prin blogosfera unde obiceiul asta cu “foarte bine, si eu am mai scris despre asta” si in general egoismul nativ al blogarilor is the currency of the realm.

 9. @cipslim
  Situatia nu e defel “ideala” in sensul de a fi iReala tot asa cum n-am pretins nicidecum ca ar fi universal valabila. Se intampla cred uneori sa aiba oamenii un moment de luciditate in care se intreaba: Da io de ce fac asta ? De ce asa si nu altfel ? etc..
  E o marturisire personala sau mai bine zis un panseu autoreflexiv, necontractual si, poate, un pic narcisist.

 10. ivory says:

  Important e ca ai comentat. Ca a existat ceva in ceea ce a scris cutarica ce te-a socos din inertia cititorului si te-a transformat in interlocutor.

 11. @ivory
  Cred ca e important dialogul. Pentru unii cel putin. E insa un lux pe care nu toti si-l permit. Sa aiba timpul de a raspunde, de a intra in dialog cu cititorii zic.

  Studiu de caz: ce-a scris cutarica aici de v-a scos din inertia cititorului ?

 12. Anonymous says:

  mi se pare interesanta chestia aia cu postul care nu invita la comentarii. foarte adevarat! mie una, sincer imi par aiurea textele care invita in mod explicit la comentarii (de genul “eu asa cred, voi ce ziceti?”). din punctul meu de vedere, trebuie sa-i oferi cititorului in primul rand un spectacol, sa-i placa textul in sine, sa il faci sa descopere care-i mesajul, sau care-i poanta. e drept, asta-i o strategie paguboasa pe termen scurt, dar pe termen lung cred ca vei castiga niste cititori valorosi si niste comentarii care sa-ti faca placere.

 13. MILF says:

  scrisesem un comentariu kilometric si nu stiu ce dracu s-a-ntamplat cu el… ma rog, ziceam de posturile alea care nu invita la comentarii. si mai spuneam ca imi par aiurea textele care invita explicit la comentaii. eu prefer textele care-s ele in sine un spectacol, care iti ofera o “chestie” la sfarsit. stiu ca e o strategie (n-as numi-o chiar asa, dar fie de dragul abordarii) paguboasa pe termen scurt, dar pe termen lung textele astea iti selecteaza cititorii si te vei alege cu niste comentarii de multe ori spetaculoase.

 14. Pe dracu. Cere numarul corect de i-uri. 😀

 15. @MILF
  😀 De exemplu ai uitat sa pui nume/e-mail si a intrat la moderare (primul comentariu intra mereu la moderare).
  L-am aprobat. daca ii recunosti maternitatea si doresti iti pun numele acolo.

  PS .. nu-i chiar kilometric cand te uiti asa din perspectiva.

 16. Exista o metoda relativ simpla dar absolut neinteresanta de a obtine comentarii: lasi tu comentarii laudative pe undeva si astepti sa-ti fie intoarse. Imi pare un mod absolut inutil in raport cu placerile mele asa cum imi pare inutil blogrolul kilometric facut pe principiul link-exchange.

  A aduna o comunitate in jurul tau nu-i lucru nici putin nici usor. Cere timp si transpiratie intelectuala, asa cum zice MILF, si cere, asa cum a observat Ivory, un oarecare talent/tehnica pentru acel “je ne sais quoi” din posturi.

 17. MILF says:

  da, c’est moi. lasa-l p-ala anonim ca pare mai coerent zic =))
  eu comentez asa:
  1. numai dupa ce citesc cel putin 3-4 articole ale autorului
  2. in caz ca nu-mi place, da’ la modul enervant, comentez o singura data virulent si gata
  3. in caz ca imi place sau ma intriga imi place sa tachinez. in general schimbul de comentarii trebuie sa fie, pt mine, un fel de pseudolupta. in acest caz, ma docmentez, il citesc pe om integral ca sa-i aflu slabiciunile (gramaticale daca sunt, de personalitate etc) 🙂

  • @iMILF
   In general, asa precum zicea si Mircea ceva mai sus, primul comentariu/raspuns e folositor pentru a testa interlocutorul.
   Fiind noi oamenii mai degraba ortodocti decat catodici si mai mult geocentrici decat helitisti, e important sa nu-ti pui mintea la bataie cu unii comentatori prea odihniti. Motiv pentru care de obicei dau omului un inkbloat si-l astept, ca paianjenul intr-un colt, sa-mi spuna …

 18. MILF says:

  @Mir-cea: lasa bre, ca nici “vre” nu-i cuvant separat :))

 19. RiviOnze says:

  banuiesc ca, citez: “Am prostul obicei sa las comentarii atunci cand vizitez bloguri si imi place subiectul: pe fond sau in forma.” e cumva ironic nu? altfel nu vad de ce ar fi asta o problema, atata timp cat comentezi elegant. frumos post +1

 20. @RiviOnze
  As fi ironic daca mult prea des
  n-ar face biata ignoranta
  cu aroganta sa-mi rimeze
  in comentarii, eleganta.

 21. licuriciu says:

  Eu sunt de (umila) parere ca cititul de bloguri (si nu numai) este ca un fel de training pentru minte. Vorbesti acolo ce vorbesti (sau scrii), dar ascultatorul/cititorul va pleca/da X si va uita in 5 minute despre ce a fost vorba. Secretul e totusi sa ii dai o tema de gandire, ca un fel de tema pentru acasa. El nu va procesa prea mult daca nu il pui sa se identifice cu ce ziceai/scriai cu acolo, si atunci iti inchei trainingul/postul cu formula: eu am facut asa, voi ce credeti/cum ati facut/ati face? Asta e ce numea MILF mai sus invitatie la comentariu. Eu i-as zice invitatie la gandit!

 22. Dr.A says:

  @licuriciu
  Nu zic nu. Da cu incredere intreb ca si Toma: arata-mi blogurile alea care sunt la un nivel ce iti antreneaza mintea. Nu ca nu s-ar putea statistic gasi cate doua/trei la suta de mii da-i exercitiu mai greu pana sa le gasesti decat sa le citesti. Motiv pentru care si publicul lor e rarefiat cam ca exploratorii pe Everest.

  Daca eu mi-as propune sa educ poporul roman, in spiritul lui Confucius zic, as da tarii bancuri si pilde hazli ca prind mai bine si se promoveaza singure mai degraba decat teme de casa.

  O las pe MILF sa-ti confirme 😉 daca s-a gandit la “eu am facut asa, voi ce credeti/cum ati facut/ati face?” cand vorbea de invitatie la comentarii… 😀

 23. MILF says:

  @Dr. A: ma, tu vrei sa fii nashul meu! 🙂
  @Licuriciule, nu-s bre de acord cu tine. Invitatia explicita la comentarii mi se pare naspa. pe mine, ca cititor, ma jigneste, mi se pare redundanta (in cazul in care nu ati priceput, io am povestit aici o intamplare de la munte, deci voi tre sa scrieti in comentarii intamplarile voastre de la munte, sau sa-mi spuneti cum ati fi scapat voi de urs daca erati in locul meu). textul insusi e o invitatie la gandit, cum spui tu.

  • Dr.A says:

   Ma scuzi. iote ca am corectat si am dat si link 😉 spre lamurire. Trebuie ca a fost semiintunericul in care orbecaiam la ora ceea. Pana la urma intre literele F si P e doar o diferenta minora :).

 24. licuriciu says:

  @Dr.A:Nu-i bai, daca pentru mine ai pus linkul, degeaba, ca eu de mult ii citesc pe M&P.
  @MILF: Inteleg ce zici, ca daca scrii despre un subiect, e normal ca cei care comenteaza sa raspunda pe aceeasi tema (daca vor). Eu zic numai ca daca ii invit sa comenteze, le arat ca imi pasa ce au si ei de zis, ca le acord importanta…Daca am alta parere nu inseamna ca nu iti accept si respect si ideea ta 🙂

 25. MILF says:

  @Licurice, daca nu ne certam o sa te uit :)) pai daca ne citesti de ce nu comentezi? ca nu te-am invitat? 🙂
  @Doctore, ce a zic… pt o bloggerita, linkul e cel mai frumos compliment. deci te iert pt P

  • Dr.A says:

   @licuriciu
   Eu l-am pus pentru generatiile viitoare. Cand ne scot in doua mii o suta si ceva de la gheata sa stie si ei “care este”.
   @Milf
   Da tu de unde stii ca nu a comentat ? Poate a comentat sub acoperire 😉 sub pseudonim gen..

 26. licuriciu says:

  Dude, asta E pseudonimul 😀
  Pe M&P ii stiu de pe toateBlogurile, apoi am intrat pe blog si primul post pe care l-am citit a fost cel cu Tanta&Lola (n-ai cum sa nu revii dupa ce citesti asa ceva :P). Apoi nu puteam sa evit sa tot dau peste ei: am fost colegi de suferinta la concursul de PAuri de pe Trilema, ii gasesc pe fain@polimedia.us, etc. Atentie, M&P are everywhere si sunt contagiosi!!! :))

 27. Dr.A says:

  @licuriciu
  apoi atunci macar de 8 martie poti lasa si tu un comentariu la MILFa pe blog 😀 .

Leave a Reply

Your email address will not be published.