PAT – Proza Aproape Twitter

De ceva luni incoace, Calin Hera incerca cu spor sa promoveze Proza Arhiscurta. Ce e proza arhiscurta ?

PA-ul e un text de aproximativ 500 de semne (cu sau fără rimă, cu sau fără dialog samd). Scopul lui e, în primul rând, de a sugera, de a trezi pofta, de a pune la lucru imaginatia si creativitatea cititorului. (Calin Hera)

Cum se vede proza arhiscurta e o proza scurta, si anume foarte scurta. Aproape cat un banc lung ar putea zice unii. Cele 500 de semne cu care a fost dotata PA de la natura ii permit sa incapa cu usurinta pe orice blog, cat de mic, inclusiv pe blogurile pentru iPhone. Astsa nu inseamna ca blogurile mai maricele nu pot sa faca si ele PA. Fac. De exemplu pe Trilema, un blog cu postari uberlungi (Victor Ciorbea. va spune ceva ?), gasim de o vreme si PA-uri. Care va sa zica nu-i musai sa fi mereu uberlung ca sa fi bun. In general detractorii spun despre Proza Arhiscurta ca e prea scurta ca sa fie Proza. Daca sunteti de acord ei si in general sunteti adeptii literaturii la kilometru, megaconcursul international radio teleghidat de PA incearca sa va livreze sute de PA-uri la pachet (Costco style) . La ce participare selecta are, m-as mira sa nu va convinga. In ce ma priveste, cele cinci sute de caractere sunt prea multe de socotit pe degete motiv pentru care ma las mai greu dus cu pluta pe Siret.  Ceea ce ne duce la titlul postarii de azi: Proza Aproape Twitter.

Proza Aproape Twitter este o proza ceva mai scurta decat Proza Arhiscurta. Se cheama  Proza Aproape Twitter pentru ca are pana la 140 de semne. Spre deosebire de Proza Arhiscurta care incape pe o fila de jurnal, Proza Aproape Twitter incape chiar si pe o carte de vizita, un post-it mai maricel sau se poate strecura subtil intr-un SMS standard. Dar mai  intai de toate are beneficiul incontestabil ca incape cu usurinta intr-un singur tweet.

Locul perfect de scris PAT e pe twitter. Astfel, Proza Aproape Twiter (PAT) se publica usor, se citeste oriunde, si se redistribuie gratuit (prin RE-Tweet clasic sau pe still nou). Si la final, un exemplu de PAT in limba engleza:

“we drown our doubts, in fine champagne, and sooth our souls with fine cocaine. i don’t know why i even care. we get so high + get nowhere.” (ladygaga)

Acest articol este un ciot. Contributia cititorilor este esentiala pentru ridicarea nivelului. Va astept cu observatii. Sau cu cate un PAT desigur.

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in logos and tagged . Bookmark the permalink.

16 Responses to PAT – Proza Aproape Twitter

  1. Pingback: Universul suficient « Călin Hera. PA-uri şi mirări

  2. Pingback: Critica Arhiscurta - Dr.A's Canapé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *