De ce apa creste nivelul de radiatii

Dupa ce combustibilul uzat si reactoarele de la Fukushima s-au supraincalzit armata a decis sa toarne apa de mare pe reactoare si in bazinele de stocare. Surprinzator, pentru TEPCO, radiatiile nu au scazut dupa operatiune. Totusi rezultatul nu e surprinzator daca analizam situatia concreta. Hai sa vedem textul preluat de la CNN:

“Helicopters made four passes in about a 20-minute span Thursday morning, dropping 7.5 tons of seawater each time on the facility’s No. 3 reactor in order to cool its overheated fuel pool. Experts believe that boiling steam rising from that pool, which contains at least partially exposed fuel rods, may be releasing radiation into the atmosphere.
But hours later, the Tokyo Electric Power Company — which runs the plant — told Japan’s Kyodo News that the operation didn’t appear to lower radiation levels. The report suggested levels actually rose to about 3,000 microsievert per hour. It takes a year for a person to be naturally exposed to that level of radiation.”

In cazul in care temperatura depasea deja 100°C (aparent e posibil sa fi atins intre 1-2.000°C ) apa turnata s-a evaporat in buna parte iar vaporii ridicati in atmosfera rece si ulteriori condensati au crescut radiatia in zona. Turnarea de apa e cu siguranta o masura buna dar cantitati care sa reduca temperatura sub 80 de grade (spre 30-40°C) sunt necesare pentru a reduce nivelul de radiatii. In plus apa de mare fiind sarata fierbe la temperaturi ceva mai scazute mai ridicate.

About Dr.A

Scientist, tech enthusiast, husband and father. Romanian expat. Dupa 3 ani in Japonia, o noua pagina se deschide la Paris.
This entry was posted in logos, tehnologie. Bookmark the permalink.

3 Responses to De ce apa creste nivelul de radiatii

 1. Florin says:

  Salut
  apa de mare, fiind sarata fierbe la temperaturi mai ridicate. in general (dar exista si exceptii) cand avem ceva dizolvat, punctul de fierbere a solutiei este mai ridicat decat cel al lichidului pur.

  Apa in sine nu devine radioactiva (sau foarte putin), dar devine purtatoare de material radioactiv… in special daca avem de-a face cu topirea combustibilului… asa s-a gasit plutoniu in apropierea centralei.

 2. Dr.A says:

  Ai dreptate Florin.
  Radiatia scade cu patratul distantei. Cum masurarile se fac la o distanta data de reactor cresterea radiatiei inseamna fie intensificarea emisiei la sursa fie prezenta de material mai aproape de punctul de masura. Vaporii de apa sunt un mijloc foarte propice de transfer a unor particule radioactive in general atomi grei pe distante insemnate.

 3. Sunt oameni în fața căruia mă închin cu mult respect. Unul dintre ei este Masaru Emoto, singurul care m-a ajutat să fac o legătură mai precisă dintre fizica cuantică și discuțiile purtate cu câțiva prieteni preoți…
  O zi cât mai frumoasă, doctore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *